Sajam knjiga, Foto: Bookvar

Gosti iz Portugala, Češke i sa Kipra na ovogodišnjem Sajmu knjiga


Tokom ovogodišnjeg Međunarodnog beogradskog sajma knjiga izdavači Treći Trg i Srebrno drvo će imati troje gostiju iz inostranstva – Frederika Pedrejru iz Portugala, Konstantiju Sotiriju sa Kipra i Pavlu Horakovu iz Češke.

Gost prve večeri 3. Festivala literature evropskog Mediterana 25. oktobra u 19 časova u KC Gradu biće portugalski pisac Frederiko Pedrejra, dobitnik Nagrade EU za književnost, koji će govoriti o svom romanu ,,Košmarna sećanja jednog mesečara“ u prevodu Jovana Tatića. U razgovoru će učestvovati Uroš Kotlajić, Emilija Žikić i Dejan Matić. Otpravnik poslova Ambasade Portugalije gospodin Žoze Ataide Amaral će se obratiti prisutnima.

Kipranska autorka Konstantija Sotiriju sa svojim romanom ,,Aiše ide na odmor“ u izdanju Trećeg Trga i Srebrnog drveta predstaviće se narednog dana 26. oktobra u 19 časova u KC Gradu. Učesnici razgovora biće Vojislava Crnjanski, Antonina Kostić i Dejan Matić. Povodom ovog gostovanja posetiocima će se obratiti predstavnik Ambasade Kipra.

Gosti sajma će imati priliku da ponovo čuju Frederika Pedrejru i Konstantiju Sotiriju na samom 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u četvrtak 26. oktobra u 11 časova.

Češka spisateljica Pavla Horakova imaće promociju svog romana ,,Teorija čudaštva“ u prevodu Tihane Hamović u petak 27. oktobra u KC Gradu u 19 časova, kao i u subotu 28. oktobra u 13 časova na Beogradskom sajmu knjiga. Nakon obraćanja češkog ambasadora gospodina Tomaša Kuhte, razgovor će voditi Katarina Pantović i Dejan Matić.

Posle razgovora sa autorima na štandu Trećeg Trga i Srebrnog drveta u prstenu Hale 1 biće upriličeno neformalno druženje.

PROČITAJTE I OVO:  Tamara Kučan: "Najvažnije nam je da knjiga ode u prave ruke"
PROČITAJTE I OVO:  Petar Nikolić: "Sajam knjiga je jedna velika avantura!"

Osmog dana sajma 28. oktobra u 11 časova  poljski ambasador gospodin Rafal Perl obratiće se publici pre razgovora sa Biserkom Rajčić povodom stogodišnjice od rođenja Vislave Šimborske, poljske pesnikinje i dobitnice Nobelove nagrade.

Na štandu Trećeg Trga i Srebrnog drveta posetioci sajma mogu pronaći veliki broj knjiga ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade Juna Fosea. Do sada su objavljeni roman ,,Jutro i veče“, zbirka poezije ,,Pas i anđeo“, kao i dve knjige drama ,,Ja sam vetar“ i ,,San i druge drame“, a tokom sajma stiže i prvi tom njegove ,,Septologije“ sa naslovom ,,Drugo ime“.