Filip David: Čitaoci određuju sudbinu knjige


Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost je Filip David, za roman “Kuća sećanja i zaborava”, saopštio je u ponedeljak žiri na konferenciji za novinare. Književna nagrada kritike za najbolji roman godine dodeljuje se od 1954. godine, a o ovogodišnjem laureatu odlučivao je žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica

U najužem izboru za 61. NIN-ovu nagradu za roman godine bili su Oto Horvat “Sabo je stao” (izdavač Kulturni centar Novog Sada), Filip David “Kuća sećanja i zaborava” (Laguna, Beograd) i David Albahari “Životinjsko carstvo” (Čarobna knjiga, Beograd).

Svečano uručenje nagrade najnovijem laureatu Davidu i obeležavanje 80. rođendana NIN-a biće u hotelu Hajat u ponedeljak, 26. januara.

Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora, “Kuća sećanja i zaborava” je jedan od najautentičnijih romana novije srpske književnosti, navodi Laguna, koja je do sada objavila i njegove romane “San o ljubavi i smrti” i “Hodočasnici neba i zemlje”.

Albert Vajs je još od detinjstva imao prilike da promeni svoj identitet. Nakon što je 1942. godine pod okriljem užasnog rata ostao bez roditelja i brata Elijaha, neko vreme je proveo u kući folksdojčera koji ga nazivaju Hans i nude mu da zameni njihovog nestalog sina i tako se spase od sigurne smrti. Albert se tada ipak odlučuje da sačuva svoj identitet i pobegne iz nemačke porodice koja ga je umalo usvojila.

Mnogo godina kasnije, na jednoj od konferencija o Drugom svetskom ratu na kojima učestvuje, Vajs lutajući noću njujorškim ulicama nailazi na “Kuću sećanja i zaborava”. U jednoj od prostorija ovog neobičnog zdanja pohranjeno je nepregledno istorijsko pamćenje. Albert u jednom ekranu može da kao na filmu vidi scene stradanja svojih roditelja i Elijahovog nestanka za koji se oseća krivim, jer je mlađi brat bio poveren njemu na čuvanje.

PROČITAJTE I OVO:  Održana promocija monografije o Nedi Arnerić

Ogromni bol koji je osetio jače no ikad može da nestane ako on u sledećoj prostoriji ove čudesne kuće izbriše sopstveno pamćenje ili, čak, iščezne poput svog rođaka, čuvenog iluzioniste Hudinija (Erika Vajsa). Hoće li Albert iskoristiti poslednju šansu da promeni svoj identitet u skladu sa rečima jednog svog prijatelja i sunarodnika “Pamćenje je strašnije od svakog zaborava” ili će odlučiti da ostane to što jeste, bez obzira na bol koji ga razdire?

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost Filip David bio je urednik Dramskog programa Televizije Beograd do devedesetih godina, kada mu je Miloševićevim dolaskom na vlast zabranjen ulazak u zgradu televizije.
Photo: Goran Necin

Rođen je 1940. godine u Kragujevcu, diplomirao je jugoslovensku i svetsku književnost i dramaturgiju. Kao dramaturg i profesor dramaturgije na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti sarađivao je na više scenarija, iz kojih su nastali poznati filmovi jugoslovenske kinematografije poput “Ko to tamo peva”, Slobodana Šijana, “Okupacija u 26 slika”, Lordana Zafranovića i “Bure baruta” Gorana Paskaljevića.

Za pripovetke i roman “Hodočasnici” dobio je Nagradu Mladosti, nagradu Milan Rakić, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za najbolju knjigu godine, kao i Andrićevu nagradu.

David je izjavio da je NIN-ova nagrada i dalje izuzetno vredna i značajna nagrada, pre svega važna za knjigu.

“Ona je opasna po zdravlje pisca jer mesec dana od trenutka kada se objavi najuži izbor pa sve do ovog trenutka tenzije stalno rastu, pisac hteo-ne hteo tu je prisutan i ništa ne može da radi”, izjavio je David u ponedeljak nakon saopštenja odluke žirija. On je zahvalio Laguni i direktoru Dejanu Papiću što su objavili knjigu “Kuća sećanja i zaborava”, uredniku Igoru Marojeviću, koji je i prvi čitalac i mnogo je pomogao da odbaci ono što je suvišno i doda što u prvoj verziji knjige nije bilo.

PROČITAJTE I OVO:  Dejan Stojiljković predstavio novinarima novu knjigu "Zvezda nad prazninom"

“Knjiga sada ima svoj samostalni život, svaki čitalac daje knjizi neko novo značenje i, pored ove nagrade koja upozorava da knjiga postoji, čitaoci su ti koji određuju sudbinu knjige”, rekao je David.

Izvor: Tanjug/e-novine