Foto: Promo

„Evina majka”: potresna priča o potrazi za prihvatanjem


Izdavačka kuća Dokaz nedavno je objavila debitantski roman Silvije Fereri, „Evina majka”, koji se 2018. godine našao u najužem izboru za prestižno italijansko književno priznanje, nagradu Strega.

„Evina majka” je bolno iskrena priča o potrazi za razumevanjem i prihvatanjem, u čijem središtu je komplikovani odnos majke sa ćerkom koja želi da promeni pol.

Dok sedi u hodniku jedne beogradske klinike, u kojoj se iza zatvorenih vrata odvijaju pripreme za operaciju, majka se u mislima obraća svojoj ćerki Evi. Eva je upravo napunila osamnaest godina i na ovaj trenutak čekala je celog života. Želi da se podvrgne medicinskoj proceduri koja će joj omogućiti da postane ono što je oduvek osećala da jeste – muškarac.

U dijalogu bez odgovora, koji lebdi između zamišljenog i stvarnog, majka priča o njihovom dotadašnjem životu, tragajući za sopstvenom greškom koja ih je sve dovela tu gde jesu. Opisujući putovanje puno ljubavi i mržnje, krivice, strahova, želja i nade, ona se kreće stazama prošlosti kao kroz nepoznatu zemlju. Njen glas je konkretan, dirljiv, živopisan i govori o borbi u kojoj nema ni pobednika ni poraženih, u kojoj nema predaje, i u kojoj najčistiji oblik ljubavi može da postane dvoličan i surov.

„Evina majka” je četvrti roman u okviru književnog projekta „Evropske porodične veze i identitet: ožiljci i nade” koji Dokaz izdavaštvo realizuje uz podršku Kreativne Evrope. Pored srpskog, roman je preveden i na španski, francuski i kineski jezik, a po njemu se u Italiji izvodi istoimena pozorišna predstava.

„Potresna priča, puna bola, ali i radosti, baš kao i život.” – Mikela Marcano, italijanska književnica

PROČITAJTE I OVO:  Omraženi ponedeljak - da li je kriv Garfild ili čovek željan slobodnog vremena
PROČITAJTE I OVO:  Duh ili iluzija? Upoznajte Fuija, četvrtog sestrića Paje Patka

O autorki: Novinarka i književnica Silvija Fereri rođena je u Milanu, gde je na Katoličkom univerzitetu diplomirala modernu književnost. Godine 2007. objavila je istraživačko delo pod nazivom „Uno virgola due – Viaggio nel paese delle culle vuote” (Jedan zarez dva – Putovanje u zemlju praznih kolevki). „Evina majka” je njen debitantski roman, objavljen je 2017. godine i sa njim se našla u najužem izboru za nagradu Strega. Godine 2021. objavila je knjigu dokumentarističke proze, „Le cose giuste” (Prave stvari). Živi i radi u Rimu.