“Euforija” Elin Kulhed – roman o Silviji Plat


Autorka Elin Kulhed napisala je roman „Euforija“, fiktivnu biografiju briljantne književnice Silvije Plat, spajajući činjenice iz njenog života sa zamišljenim detaljima iz njenog emotivnog života.

Godina je 1961. Silvija je trudna s drugim detetom i blista od sreće. Sa suprugom Tedom Hjuzom upušta se u renoviranje stare kuće u Devonu i podizanje porodice u sopstvenom kraljevstvu daleko od prljavog užurbanog grada.

Pre nego što su dobili decu, Ted je bio njen partner u svemu, ali sada se Ted sve češće povlači u svoj studio da piše. Silvija je napuštena, želi da piše, da živi punim plućima i ostavi svoj trag u svetu. Ali Ted je napušta, odlazi kod ljubavnice u London. Silvija je opijena svojom snagom i uništena gubitkom. Ushićena, oseća da je njena stvaralačka moć na vrhuncu. Odlučuje da umre, ali pre smrti ispisuje stranice koje će joj obezbediti večnost.

Elin Kulhed je postala opsednuta životom i delom Silvije Plat kada se našla u sličnoj situaciji kao slavna pesnikinja: majka maloletne dece i supruga pisca koja traži način da se posveti svom stvaralaštvu. Roman „Euforija“ je delo istorijske fikcije upotpunjeno pedantnim istraživanjem i proučavanjem dnevničkih zapisa Silvije Plat.

Roman „Euforija“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.