1949: The famous children's author Enid Blyton with her two daughters Gillian (left) and Imogen (right) at their home in Beaconsfield, Buckinghamshire. (Photo by George Konig/Keystone Features/Getty Images)

Enid Blajton je mrzela decu


Svako ko je odrastao u vremenu pre nego što se pojavio književni serijal o Hariju Poteru dobro zna ko je Enid Blajton. Njeno ime i prezime stajalo je na koricama svih knjiga u kojima se opisuju nezaboravne avanture Džulijana, Dika, Džordži, male En i psa Timija. Oni čine veselu petorku koja sebe naziva Pet prijatelja.

Autorka ovih knjiga bila je jedna od najpoznatijih dečijih književnica dvadesetog veka. Većina dela objavljena je tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka i kao takva pojedini njihovi elementi nose rasistički i šovinistički pečat vremena u kome su nastale. Mnogi izdavači decenijama pokušavaju da izmene neke od ovih elemenata ili da ih, makar, ublaže. Ipak, svi ovi pokušaji ostaju bez uspeha, jer se ljudi, mahom iz nostalgije prema vremenu koje opisuje ili prema svojoj mladosti, uvek vraćaju originalnim rukopisima.

Interesantno je da jedna od najvećih dečijih književnica čija dela obožavaju generacije u privatnom životu nije podnosila decu. Kako svoju tako i tuđu.

Komšije koje su živele u kući do njene svedoče kako je Enid imala običaj da viče na decu ako se suviše glasno igraju na ulici. Takođe je, nakon razvoda, zabranila svom bivšem suprugu da viđa njihovu zajedničku decu, a prema jednoj ćerci se odnosila gore nego prema drugoj.

Njena mlađa ćerka Imogen koja je bila ta prema kojoj se majka ponašala grublje napisala je u svojoj autobiografiji kako je Enid bila „arogantna, nesigurna i bez materinskog instinkta“. Takođe je napisala kao se njena majka u životu ponašala detinjasto i kako je znala da bude prkosna poput nekog tinejdžera.

Imogen je u svojoj autobiografiji ispričala priču o tome kako su njena sestra i ona bile primorane da ostanu u svojoj sobi, sa vratima taman dovoljno otvorenim da mogu da posmatraju svoju majku kako pije čaj sa decom koja su volela njene knjige i koja su joj zbog toga došla u posetu. Njih dve, naravno, nisu smele da im se pridruže na ovakvim čajankama.

PROČITAJTE I OVO:  Pivo napravljeno od gljivica sa fotelje Roalda Dala

Interesantno je da čak i oni koji znaju kakva je Enid Blajton zaista bila i dalje vole da čitaju njene knjige. Ovo pokazuje kakav je majstor pisane reči bila.

Izvor: Listverse