Edicija Šta sve Ana zna… u vrtiću


Slikovnica preklapalica U vrtiću Simeona Marinkovića deseta je knjiga u ediciji slikovnica o maloj Ani Šta sve Ana zna, namenjenoj najmlađim čitaocima – predškolcima.

Ako već niste, upoznajte sada Anu Lukić, devojčicu koja je brzo i lako stekla dragocene navike potrebne za bolji, lepši i zdraviji život. U prethodnim knjigama Ana se bavila sportom, uživala je u prirodi, pokazala je da voli čistoću oko sebe i da vodi računa o zdravoj ishrani. Ukazala nam je na važnost odmaranja i opuštanja posle napornog rada, kao i negovanja skladnih odnosa među prijateljima. Najmlađima je dosad dala mnogo saveta u vezi s drugarstvom i objasnila im je šta sve treba da znaju da rade u kući.

Listajući knjigu U vrtiću, dete će naučiti mnogo toga o pravilima ponašanja. Najmlađi će shvatiti da je važno da se pozdrave s vaspitačima i decom kad dođu u vrtić i kada iz njega odlaze, da ruke pre ručka treba dobro oprati, da treba da sarađuju s drugom decom, da sačekaju svoj red u igri i da uvek postave pitanje kada nešto žele da saznaju. Vedre ilustracije Dušana Pavlića oživljavaju ovu priču o tome da je vreme provedeno u vrtiću lepo, ispunjeno igrom i drugim zabavnim aktivnostima zahvaljujući kojima se lako uči.

Velika popularnost edicije Šta sve Ana zna, ne samo kod nas već i u inostranstvu (knjige su prevedene na deset jezika), govori u prilog tome da su autor i ilustrator našli pravi način za nenametljivo i zanimljivo predstavljanje važnih pravila u vezi sa odrastanjem. Sva Anina pravila data su u ovim preklapalicama kao neka vrsta zagonetke – prvo se postavlja pitanje, a onda se otkriva skriveni odgovor. Tako se, kao i u drugim knjigama preklapalicama, čitanje pretvara u igru pitanja i odgovora, što olakšava detetovu identifikaciju s vedrom Anom i uvodi ga u svet odraslih na pravi način – putem odgovornosti.

PROČITAJTE I OVO:  Predstavljena knjiga „Tajni život brojeva“