Bora Babić – dobitnica Ordena za književnost i umetnost u rangu oficira


Bora Babić, direktorka i glavna urednica izdavačke kuće Akademska knjiga iz Novog Sada, dobitnica je velikog priznanja Ministarstva kulture Francuske Republike, Ordena za književnost i umetnost u rangu oficira, koji će joj biti uručen u utorak, 16. maja 2023. u 12 časova, u Ambasadi Francuske u Beogradu.

Bora Babić je direktorka i glavna urednica izdavačke kuće Akademska knjiga. Karijeru je započela u Novom Sadu u našoj najstarijoj instituciji kulture, Matici srpskoj, zatim je bila direktorka u Izdavačkoj knjižarnici Zorana Stojanovića, a posle karijere u ove dve ustanove, 2006. godine osnovala je izdavačku kuću Akademska knjiga u Novom Sadu.

Namera Bore Babić bila je da se prevode i objavljuju knjige klasičnih autora ali i aktuelnih savremenih mislilaca, te da se na taj način obogaćuje srpska kultura. Beskrajno je zahvalna timu saradnika, urednika i prevodilaca koji su verovali u njenu ideju i sa kojima je realizovala mnoge značajne i kapitalne projekte. Akademska knjiga je za kratko vreme, zahvaljujući dobro vođenoj uređivačkoj politici i kvalitetu objavljenih naslova, izrasla u prepoznatljivog izdavača u celom regionu.

Vizija Bore Babić je da objavljuje kapitalna dela koja proširuju naša saznanja i podstiču na kritičko razmišljanje, odnosno, da objavljuje knjige koje šire književno-umetničke slobode. Ta dela spadaju u trajno kulturno dobro srpskog naroda i svih drugih naroda koji razumeju jezik na kome su knjige objavljene.

Danas Akademska knjiga objavljuje najprestižnije svetske i srpske autore iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, prirodnih nauka i lepe književnosti.

Za uspešan rad u oblasti privatnog preduzetništva dobila je Povelju kapetan Miša Anastasijević (Novi Sad, 2013), a za uspešnu saradnju sa Univerzitetom u Novom Sadu dobila je Zahvalnicu Univerziteta za izuzetan doprinos razvoju, unapređenju i afirmaciji (2015). Izdavačka kuća Akademska knjiga nosilac je brojnih priznanja, među kojima se izdvajaju Povelja za najboljeg izdavača koju dodeljuju novinari i Nagrada za izdavača godine, dodeljene na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (2017).

Bora Babić je jedan od osnivača Udruženja profesionalnih izdavača Srbije. Godine 2019. Akademskoj knjizi je dodeljen Sertifikat o članstvu u udruženje China-CEEC Publishing Association (17+1 Publishing Association), Peking, 22. 8. 2019.

Zajedno sa internet umetnikom Andrejom Tišmom Bora Babić je 2016. osnovala Fondaciju Aleksandar Tišma u znak sećanja na velikog savremenog pisca Aleksandra Tišmu (1924–2003). Inicirala je osnivanje Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma”. Članovi Žirija za dodelu nagrade su: Laszlo Marton (Mađarska), Peter Handke (Austrija), Ilma Rakusa (Švajcarska), Mathias Enard (Francuska) i Vladislava Gordić Petković (Srbija).