Bivši radnik Facebooka objavio knjigu o svojim iskustvima


Priču bivšeg radnika Facebooka, koja je zapravo inicijalno ispričana u knjizi nazvanoj “Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley”, a koji je uporedio rad u Facebooku sa životom u Severnoj Koreji, prenio je portal Cnet.

U knjizi se Antonio Garsia Martinez, koji je za najveću i najpopularniju društvenu mrežu radio u od 2011. do 2013. godine, nakon čega je dobio otkaz, žestoko obrušio prvenstveno na Marka Zakerberga i generalno radnu, ali i životnu filozofiju u Facebooku. Uporedio je Facebook sa Severnom Korejom i Rimskim carstvom, jasno aludirajući na kult “Velikog Vođe”, koji prema njegovim rečima Mark Zakerberg tako pažljivo neguje i obožava.

“Osećaj rada u Facebooku je vrlo sličan osećaju života u Severnoj Koreji ili Kubi. Na zidovima su polepljeni slogani, svi smo nosili uniforme. Shvatio sam da je reč o pojavama kakvima smo svedočili više puta, a pamti ih i istorija. Radi se o egomanijacima koji imaju svoje divlje vožnje, tako smo i svi mi u Facebooku bili samo pešaci u velikoj igri još većeg Marka Zakerberga”, tvrdi Martinez.

U delovima knjige koje je objavio Daily Mail piše da kompanija ima posebnu službu pod nazivom Sec koja prati aktivnosti radnika.

Martinez naglašava i kako je bilo prigovora na ženske radnice ako su njihove suknje, prema mišljenju vladajuće strukture, bile prekratke.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Gostovanje brazilske književnice Bebeti do Amaral Guržel u Beogradu