Leona, 7, poses inside a labyrinth installation made up of 250,000 books titled "aMAZEme" by Marcos Saboya and Gualter Pupo at the Royal Festival Hall in central London July 31, 2012. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR35PZS

Biblioteka za škole


Izdavačka kuća Arhipelag je prošle godine, uoči 60. Beogradskog sajma knjiga, pokrenula programsku akciju Biblioteka za škole.

Programska akcija Biblioteka za škole naišla je na veliki odjek u javnosti, a posebno smo zadovoljni zbog toga što se u ovu akciju uključio veliki broj osnovnih i srednjih škola i gimnazija u Srbiji. To nam je dalo podsticaj da ovu akciju nastavimo i tokom 2016. godini u kojoj smo čitaocima već ponudili čitav niz prvorazrednih književnih događaja: od novih knjiga do susreta sa velikim svetskim piscima i promocija čitanja. Pripremili smo veliki broj knjiga i događaja i do kraja 2016. godine, ali je programska akcija Biblioteka za škole jedna od najvažnijih aktivnosti Arhipelaga u ovoj godini. Beogradski sajam knjiga jeste prava prilika za novi ciklus programske akcije Biblioteka za škole.

Programska akcija Biblioteka za škole zamišljena je kao model socijalne i kulturne odgovornosti zahvaljujući kome bi se knjige koje su najbolji izbor za biblioteke pod najpovoljnijim uslovima našle u školskim bibliotekama. Programska akcija Biblioteka za škole sadrži vrhunske knjige savremene srpske i svetske književnosti koje su odličan izbor za čitanje, za javne i privatne biblioteke, kao i za nagrade najboljim učenicima u toku i na kraju školske godine.

Među piscima knjiga iz programske akcije Biblioteka za škole nalaze se klasici moderne književnosti Danilo Kiš, Jozef Rot, Klaudio Magris, Zbignjev Herbert, Edvard Bond, Januš Glovacki, ili neki od najpoznatijih i najnagrađivanijih pisaca savremene svetske književnosti: Olga Slavnikova, Vilijam T. Volman, Lidija Žorž, Drago Jančar, Dimitar Bikov, Sesar Antonio Molina, Anri Bošo, Enrike Vila-Matas ili Aleksis Stamatis. Imajući u vidu sadašnje prilike i mogućnosti škola i školskih biblioteka, Arhipelag je za škole i školske biblioteke u toku programske akcije Biblioteka za škole omogućio specijalne popuste, značajno veće od uobičajenog sajamskog popusta.

PROČITAJTE I OVO:  Konkursi iz 29 oblasti kulture

Odlučili smo se na ovako visoke popuste imajući u vidu programski značaj akcije Biblioteka za škole, koji prevazilazi svaki pojedinačni poslovni rezultat, potrebu da se promocije čitanja pre svega organizuju u osnovnim i srednjim školama i gimnazijama, ali i kako bi knjige bile u što je moguće većoj meri dostupne školama, prosvetnim radnicima i njihovim učenicima.

Za najaktivnije škole i školske biblioteke predviđene su posebne nagrade koje će biti dodeljene tokom ove programske akcije.