image of a young woman writer at the table with typewriter

Ženskih autora i likova više u viktorijanskim nego u modernim romanima


Analiza preko sto hiljada romana pokazala je da se broj autorki, ali i ženskih likova od 19. veka do 1960-ih neprekidno smanjuje.

Istraživači Univerziteta Ilinois i Kalifornije u Berkliju analizirali su 104 hiljade romana napisanih u periodu od 1780. do 2007.

Algoritam koji su koristili bio je osposobljen da prepoznaje pol autora i likova u knjigama.

Suprotno očekivanjima, za dva veka nije došlo do porasta broja junakinja, prenosi Gardijan.

Umesto toga, od 19. veka do ranih 1960-ih vidljiv je stalni pad, pišu autori istraživanja Ted Andervud, Dejvid Baman i Sabrina Li.

Osim što se smanjio broj likova koji su žene ili devojke, u prvoj polovini 20. veka autori istraživanja su primetili iznenađujući pad u broju autorki. Kako napredujemo od 1850. prema 1950, broj naslova koje su napisale žene pada s 50 na 25 posto.

S obzirom da je to je bilo razdoblje prvog talasa feminizma, autori su u početku sumnjali da su pogrešili u metodološkom pristupu, međutim, dodatna testiranja samo su potvrdila nalaze – sa gotovo polovine ukupnog broja romanopisaca, žene su vremenom spale na jedva četvrtinu, i taj trend je godinama prolazio nezapažen.

“Čini se da su istraživači svakog perioda bili u stanju da primete da se broj autorki smanjuje u njihovom razdoblju, ali niko nije ni pomislio da sugeriše da je cela priča od 1800. do 1960. zapravo priča o opadanju“, primećuju autori studije.

Razloge za pad autorki, koji se preokrenuo oko 1970, nalaze u ‘gentrifikaciji’ romana.

Sredinom 19. veka pisanje romana se nije smatralo karijerom koja obezbeđuje visok status, međutim, kako se to menjalo, tako se sve više muškaraca okretalo pisanju.

Istovremeno, dok je broj žena romanopisaca opadao, u drugim spisateljskim poljima, poput publicistike, došlo je do ogromnog porasta broja autorki.

PROČITAJTE I OVO:  Priče u koje verujemo

Svakako, pad broja autorki uzrokovao je jednim delom i pad broja ženskih likova u romanima.

Prema istraživanjima, u knjigama koje potpisuju muškarci, žene okupiraju u proseku od četvrtine do trećine prostora za likove.

U knjigama koje pišu žene, ova podela je daleko bliža sredini.

Izvor: B92