Zatvoren 62. Sajam knjiga, Otvorena knjiga predata Maroku


Večeras je zatvoren 62. Beogradski sajam knjiga. Simbolično Otvorenu knjigu zamenik ambasadora Nemačke Aleksandar Jung predao je ambasadoru Maroka, koja će biti počasni gost 63. Međunarodnog Sajma knjiga. Kao i svake godine dodelje su i nagrade.

Za najbolje izdavača proglašena je Akademska knjiga, Najprofesionalnija izdavčka kuća prema mišljenju žirija je Laguna.

Kraljevina Maroko prva je arapska zemlja koja će se kao počasni gost predstaviti na 63 Beogradskom sajmu knjiga. Amabasador Maroka u Srbiji kaže da je kultura te zemlje vrlo bogata, i da je upravo to što će Srbija prepoznati. Diplomatski odnosi Maroka sa tadašnjom Jugoslavijom uspostavljeni su pre 6 decenija godina.

“Ove godine slavimo 60 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa. Oni su danas vrlo dobri, vezuju nas iste vrednosti, zajednički interesi, ali moramo više da radimo na ekonomskoj razmeni, i to je za mene kao ambasadora ovde glavni zadatak”, rekao je ambasador maroka u Srbiji Amin Belhaž.

Zadatak ovogodišnjeg Sajma bio je da predstavi autore i ostvarenja iz zemalja sa nemačkog govornog područja – Nemačke, Austrije, Švajcarske, Lihtenštajna. Njihovi predstavnici otvorenu knjigu simbolično predali su u sali Ivo Andrić, najprevođenijeg domaćeg pisca, ali ne i jedinog kog čitaju u Evropi.

“Ivan Ivanji, ima veliki broj prevoda, što se tiče austrijskih izdavača, isto važi i za Dragana Velikića, koji se čita se u Austriji, a i ja sam ga sam čitao”, rekao je Johanes Iršik, direktor Austrijskog centra.

“Postoji novija literatura koja je čitana u našim zemljama, recimo kao “Kako vojnik popravlja gramofon” je nešto što povezuje obe zemlje i imalo je veliki uspeh”, kazao je Aleksandar Jung, zamenik ambasadora Nemačke. “Meni se recimo naročito dopao Vladimir Arsenijević, koji je sada na Sajmu bio i jedan od naših partnera”, dodaje.

PROČITAJTE I OVO:  Novo iz Akademske knjige

A nešto što im se dopada, posetioci su ove godine tražili na više od 450 štandova domaćih i stranih izdavača.

Ovaj 62. Beogradski Sajam obeležili su brojni pisci koji su se mnogobrojnom publikom družili i na Sajmu i van njega. Ipak najveći utisak ostavila nobelovka Herta Miler, koja je takođe bila gošća Sajma.

Izvor: N1info