Wakatt - Plesno pozorište Faso, Foto: Sophie Garcia

„Wakatt“ zatvara 57. Bitef


Predstava „Wakatt“ Serža Emea Kulibalija zatvoriće 10. oktobra ovogodišnji Bitef.

Nastala u produkciji Plesnog pozorišta Faso iz Belgije, ova predstava dovodi u pitanje ideju drugosti i straha od drugog, kritikujući tako kolonijalne prakse kroz jedinstveni plesni jezik. Autor predstave Serž Eme Kulibali, koreograf poreklom iz Burkine Faso, nudi sliku sveta kojim vladaju paranoja, neprihvatanje i besmislena agresija nad svim što nam nije poznato.

Publici u Beogradu predstaviće se deset plesača u čije je izvođenje utkana mešavina straha i besa, dok ih prati muzika koja će se takođe izvoditi uživo na sceni.

U vreme ratova, bujanja nacionalizama i sve većeg međusobnog udaljavanja ljudi, „Wakatt“ podstiče otpor ovakvim tendencijama istovremeno otvarajući prostor za promišljanje zajedničke i pravednije budućnosti.

„’Wakatt’ je predstava koja se munjevito kreće u prostoru između nade i straha, revolta i potištenosti, ekstaze i ludila“, piše Mikael Belon u kritici predstave koju je objavio za belgijski javni servis Bri (Bruzz). Đia Kurles u svom prikazu za Njujork tajms navodi kako „’Wakatt’ nije samo ples već i vid postojanja.“

Ova predstava zatvoriće ovogodišnji Bitef 10. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, sa početkom u 20 časova.