Foto: Promo

Veliki povratak Aleksandra Solženjicina – najprodavanija izdanja Akademske knjige u 2022. godini


U toku prethodne godine među najprodavanijim izdanjima Akademske knjige našla su se dela ruskog nobelovca Aleksandra Solženjicina.

Monumentalni Arhipelag Gulag I–III, jedno od najznačajnijih književnih dela dvadesetog veka, nakon višedecenijske pauze ponovo je postao dostupan našoj publici u izdanju Akademske knjige. Tokom cele prošle godine ovo delo je izazivalo nesmanjenu pažnju čitalaca koji su se iznova upoznali sa stvaralaštvom istinskog književnog genija, ali i svedoka užasavajućeg totalitarizma koji, nažalost, postaje sve veća pretnja u današnjici. U toku ove godine Akademska knjiga će izdati izbor priča Aleksandra Solženjicina koje se prvi put objavljuju na našem jeziku.

Izlazak izvrsne biografske knjige Zoran Đinđić: Prosvet(l)itelj Mijata Lakićevića izazvao je ništa manju pažnju čitalaca. Predstavljajući intelektualni razvoj Zorana Đinđića, ideje koje su ga kroz život vodile, ali i oblikovale njegovo političko delovanje, Mijat Lakićević ispisuje knjigu koja na snažan način u naš javni život vraća prerano otišlog reformatora, političkog filozofa i istinskog intelektualca.

Među najprodavanijim naslovima Akademske knjige prošle godine našla se i prva sveobuhvatna istorija Meksika na našem jeziku Nova opšta istorija Meksika (24 autora), kao i knjiga Posledice kapitalizma Noama Čomskog i Marva Voterstona, istaknutih mislilaca našeg doba.

Piše: Vladimir Petrović