U potrazi za tajnom Arčibalda Rajsa


Čini se da nema izdavačke kuće u Srbiji koja nije objavila knjigu Čujte Srbi! Arčibalda Rajsa. U pitanju je tanka knjižica, te se sa lakoćom i brzo čita, ali bez nekih rezultata. Kao da se igramo gluvih telefona sa švajcarskim forenzičarem, doktorom hemije i profesorom koji nam poručuje da se čuvamo samih sebe. A čini se da ni on nije bio dobar đak. Ili učitelj samome sebi.  Zaljubljen u Srbiju, a ljubav je, znamo, vazda bila slepa, ostao je u njoj do tragične smrti. Moždana kap, izazvana žučnom svađom sa prvim komšijom udruženim sa tradicionalnim srpskim nepotizmom i korupcijom, bila je kobna. Zauvek prestalo da kuca Rajsovo srce preneto je u urni na Kajmakčalan gde je sahranjeno zajedno sa ostalim  junacima sa Solunskog fronta.

Osim što je u Velikom ratu zadužio srpski narod, Rajs je bio i vrsni hemičar kao i ugledni kriminolog svetskog glasa.

Upravo od ovog potonjeg polazi Lazar Jovanović u svom delu Šifra Rajs koju je nedavno objavila izdavačka kuća Službeni glasnik.

Polazeći od istorijskog nasleđa koje nam je ostavio Arčibald Rajs, autor napušta svet mita, kako bi nam u veoma stvarnom svetu, veoma stvarne današnice ispričao dobru priču.

Šifra Rajs je triler koji, zaista moram upotrebiti frazu, „ostavlja bez daha“.

U pitanju je ne samo misterija, već i enigmatska potraga za „blagom“, zatim geografska razglednica, pre svega, Beograda, vremeplov u prošlost, ali i slika današnjice.

Nekoliko dana nakon što je nestao njen deda, najbolja studentkinja policijske akademije Natalija Mikić dobija zagonetnu poruku. Ova poruka, koju joj je ostavio deda, zapravo je prvi trag u potrazi za tajnom Arčibalda Rajsa. Natalija mora da reši niz zagonetki kako bi se približila tajni za koju se nada da će je odvesti i do njenog dede. Međutim, tajna Arčibalda Rajsa interesuje i neke druge ljude. Što Natalija bude bila otkriću, to će njen put biti opasniji, a žrtava sve više. Takođe ne može imati poverenja u bilo koga. Dedini ili njeni prijatelji, svako od njih može biti neprijatelj i potencijalna opasnost.

Sa jedne strane,  ovo je veoma dinamična priča koja sve vreme drži pažnju. Svojim zapletom i načinom pripovedanja tera čitaoca da ne odustaje do samog kraja.  Sa druge strane, u pitanju je veoma temeljno napisan roman. Nipošto brzopleto ili aljkavo. Naprotiv. Knjiga je zamišljena  kao kompleksna detektivska priča koja neprekidno navodi čitaoca da se uključi u lov na blago i, zajedno sa junacima, otkrije tajnu koju nam je ostavio Arčibald Rajs. Autor ne samo da ne vređa inteligenciju, već zahteva od čitaoca, ako ne predznanje, onda makar poverenje u ono što mu tokom čitanja iznosi.

Lazar Jovanović je kao tridesetogodišnjak, u doba Tiktoka i storija ne dužih od trideset sekundi, uspeo da iznedri veoma složenu priču, začinjenu sa toliko detalja, činjenica, istorijskih i svakih drugih fakata, da samo to zaslužuje aplauz.

Piše: Milan Aranđelović