Triler pun jeze i preokreta


Dobar triler podrazumeva uzbuđenje, napetost i neočekivane obrte. Svi ovi sastojci nalaze se u romanu „Slamar“ novog Laguninog autora Vladimira Vujinovića.

U Beogradu, u Banjičkoj šumi ispod strašila za ptice, pronađen je leš kome su povađeni unutrašnji organi, a stomačna duplja napunjena slamom. Slučaj je u nadležnosti inspektora Filipa Vujića, koji od forenzičara saznaje da su izolovali DNK profil ubice, ali analiza deluje neverovatno. DNK ukazuje na mrtvu osobu, hrvatskog biologa koji je pre osamnaest godina mučki ubijen sa čitavom porodicom na svom imanju u Baranji.

U Zagrebu policijska službenica Lara Plevnik istražuje kriminalne privatizacije tajkuna Materića, nekrunisanog kralja slavonskih oranica. Što dublje kopa, više otkriva zamršeni svet korupcije i bespoštednu trku koja se odvija između hrvatske i srpske poljoprivredne elite.

Čim započne žetva i padnu prvi otkosi, slamnata strašila se razigraju na poljima useva… Niko više neće biti siguran. Niko ne može ni da pretpostavi ko je sledeća žrtva surovog Slamara.

Autor je sa velikom pažnjom pristupio gradnji misterije, pa se nada da će čitaoci uživati dok budu rešavali taj rebus zločina.

„Nadam se i da će možda nešto naučiti, pošto prolazimo kroz niz uskostručnih oblasti dok tragamo za okrutnim ubicom koji deluje u dve pogranične zemlje – Srbiji i Hrvatskoj. A pošto sam pristalica tzv. skandinavske krimi škole pisanja, nadam se da će i oni zahtevniji čitaoci, koji možda nisu ljubitelji trilera, takođe uživati. U ’Slamaru’ sam, baš po uzoru na skandinavske trilere, pokušao da stvorim malo dublje odnose među likovima, kao i da izgradim dublje slojeve priče koji se dotiču raznih društvenih i filozofskih pitanja“, rekao nam je Vladimir Vujinović povodom izlaska knjige.

Opisujući lik glavnog inspektora Filipa Vujića, pisac kaže da on odudara od mnogih svojih kolega, jer ima dve fakultetske diplome, a završio je i specijalistički kurs na Nacionalnoj akademiji Ef-Bi-Aja.

„Voli da čita, da na dubok način promišlja stvari oko sebe. Čudak je, ekscentrik je, neoženjen, donekle nespretan sa ženama. A i ne pije, ne puši, nije ateista, niti je sklon samodestrukciji – čime tek odudara od stereotipnih američkih i skandinavskih književnih detektiva, kojima jetre čudo da se nisu raspale od ciroze, s obzirom na to koliko su alkohola popili. Filip Vujić jeste glavni junak, ali u ’Slamaru’ postoji još čitava plejada raznih živopisnih likova na koje bih takođe ukazao čitaocima“.

Intervju sa Vladimirom Vujinovićem možete pročitati ovde: Vladimir Vujinović: “Svi bi odmah u Lagunu”

Vladimir Vujinović rođen je 1976. godine u Somboru, gde i danas živi i radi. Radio je kao honorarni novinar, pisao književne i filmske kritike za Yellow Cab, B92, kao i za mnoge više ili manje znane portale, blogove i veb-sajtove. Kratka proza štampana mu je u književnim časopisima i u različitim izborima priča. Roman „Jutarnja zvezda“, objavljen krajem 2019. godine, njegov je prvenac. „Slamar“ mu je drugi roman.

Triler „Slamar“ možete pronaći od petka 25. marta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.