Strip Zografa o Hildi Dajč na osnovu njenih pisama


Izložba posvećena devojci jevrejskoj porekla Hildi Dajč koja je poslednje dane života provela u logoru Staro Sajmište otvorena je u Ustanovi kulture “Parobrod” u Beogradu. Izložbu čine ilustracije iz stripa o Hildi Dajč autora Aleksandra Zografa, napravljene na osnovu sačuvanih pisama koja je devojčica pisala svojim prijateljicama.

Hilda Dajč rođena je 1922. godine u Beču, a streljana je u martu 1942. u Beogradu. Izložba je nastala u saradnji Ministarstva prosvete i ambasade Izraela, a oko hiljadu publikacija sa ilustracijama biće podeljeno srednjim školama u Srbiji.

“Ispostavilo se da je strip jedan od medija koji na vrlo neposredan način komunicira sa mlađim čitaocima i mi smo mislili da je to dobar način da se oni edukuju i obaveste o svemu što se dešavalo u ovoj zemlji tokom tih tragičnih vremena”, kazao je Zograf.

“Važnost ove izložbe u Srbiji je u edukaciji. Govorim o neophodnosti da se uči o Holokaustu. Ali nije to stvar učenja radi učenja, već mogućnosti da iz toga izvučemo određene zaključke i kako bi izbegli slične tragedije u budućnosti”, rekla je Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji.

Izvor: N1info


PROČITAJTE I OVO:  Evropska prestonica kulture postaje Grad stripa