Šta Svetislav Basara preporučuje mladima da čitaju


Svetislav Basara rođen je u Bajinoj Bašti 1953. godine.

Autor je više od dvadesetak knjiga – romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja. Dobitnik je više srpskih i međunarodnih nagrada za književnost, a njegov roman Fama o biciklistima smatra se jednim od najboljih romana druge polovine dvadesetog veka u srpskoj književnosti. Objavio je knjige: Napuklo ogledalo, Peking by Night, Kinesko pismo, Fama o biciklistima, Bumerang, Džon B. Malkovič, Kratkodnevnica, Looney Tunes, Mongolski bedeker (Nolitova nagrada), Na Gralovom tragu, Na ivici, Sveta mast, Ukleta zemlja, Srce zemlje, Uspon i pad Parkinsonove bolesti, Izgubljen u samoposluzi, Dnevnik Marte Koen, Stradija, Fundamentalizam debiliteta…

Za roman Uspon i pad Parkinsove bolesti dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine.

Prvi je dobitnik nagrade Fondacije Borislav Pekić.

Drame su mu izvođene na mnogim scenama a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski, španski i makedonski jezik.

Na pitanje portala Mondo šta trenutno čita Svetislav Basara je odgovorio: “Istovremeno, ne simultano, čitam po sedam ili osam knjiga kojih se laćam u zavisnosti od raspoloženja, tako da pre podne čitam neki roman, popodne neku biografiju, pred spavanje neku istoriju ili esje.”

A na pitanje šta bi mladi trebalo da pročitaju tokom odrastanja on je odgovorio: “Bilo šta. Jer uskoro neće ništa čitati”.

Izvor: Mondo


PROČITAJTE I OVO:  Objavljena nepoznata priča autora „Nevidljivog čoveka“ i „Ratova svetova“