“Smrt je placebo”: On, ona i njegova noga


Vuk Petrović je mlad čovek pred kojim je čitav život. Sa najboljim prijateljem Milanom Kostićem Kostom deli svoje snove i pijane noći. Divna Dragaš je predivna devojka do ušiju zaljubljena u Vuka. Kao i on u nju. Međutim, ovo nije priča o ljubavnom trouglu. Makar ne o trouglu u kome je Kosta jedan od uglova.

Ovo je priča o samoprevazilaženju ili o pokušaju istog. Priča o ljudima koji se suočavaju sa životom i pokušavaju da iz njega izvuku neku dobru kartu na koju mogu da odigraju.

Tako, na primer, junak naše priče u svom pokušaju da pobegne od nesrećne ljubavne priče iz prošlosti ostaje bez jedne noge. Njegova bivša ljubav života, po teretom nasleđene bolesti, odustaje od života i prepušta se paklenom neživotu na visokoj nozi i vrtlogu dlakavih šapa matorih bogataša dovoljno imućnih da plate njeno telo da bi na kraju, u trenutku lucidnog ludila, odustala i od fizičkog postojanja. Sada Vuk, takav i bez nje, mora da nađe snage i načina da preživi u, i inače, stereotipnom okruženju Balkana. Osim fizičkih on mora da zaceli i one psihičke rane. Osim što mora da nađe načina da ponovo prohoda uz pomoć proteze, Vuk mora ponovo da nauči da voli nekoga ko nije predivna Divna. U tome mu pomaže najbolji prijatelj Kosta koji se upravo za potrebe spasavanja Vukove duše i tela i vratio iz mitske Argentine u koju je otišao sanjajući san koji je delio sa najboljim prijateljem.

Smrt je placebo je roman mladog srpskog pisca Nikole Markovića koji je objavila izdavačka kuća Agnosta. U pitanju je roman neuobičajene forme i stila u kome se prepliću prošlost i sadašnjost, lirsko i epsko, tragično i duhovito kako bi, u zapravo skladnoj priči, bila ispripovedana priča o mladim ljudima koji se bore za svoje parče plavog neba u oblačnim uslovima našeg podneblja.

PROČITAJTE I OVO:  "Svinjski kvartovi": Druga strana švedskog standarda

Ovo je prvi Markovićev roman. Pre toga je objavljivao pesme u prozi i priče. Smrt je placebo je očiti spoj ove dve forme sa kojima autor odlično barata. U pitanju je lična priča u kojoj se prelamaju autorova želja za odlaskom i, istovremeno, opstankom na prostoru gde mu se nalaze koreni.

Nikola Marković je svojim prvim romanom pokazao da je u pitanju autor na koga bi trebalo da obratimo pažnju u budućnosti jer nagoveštava svež dah u domaćoj književnosti. Njegovo vreme tek dolazi.

Piše: Milan Aranđelović