Sedam knjiga u užem izboru za nagradu “Vasko Popa”


Žiri najuglednije pesničke nagradu “Vasko Popa” uvrstio je sedam pesničkih knjiga u uži izbor, a dobitnik će biti saopšten do 26. juna.

U užem izboru su knjige “Pesnički atelje 2” Aleka Vukadinovića u izdanju “Gramatika”, “Spasonosne nevolje” Bojana Jovanovića (Gradac), “Odron svetlosti” Bratislava R. Milanovića (Srpska književna zadruga/Centar za kulturu i umetnost).

Žiri je odabrao i “Padanje sa dna” Miroslava Cere Mihailovića (Kairos), “Bez začina” Maje Solar (Kulturni centar Novog Sada), “U obruču” Bojane Stojanović Pantović (Povelja) i “Neko nalik kiši” Veselina Mišnića (Industrija knjiga).

Članovi žirija Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden, Slavomir Gvozdenović i Jovan Zivlak (predsednik) razmatrali su 70 naslova iz pesničke produkcije u 2017. godini, koji su pristigli na konkurs ili su ih oni sami predložili.

Žiri je konstatovao da je pesnička produkcija bogata i raznovrsna i da predstavlja “primerno zastupanje savremene poezije i njenih mogućnosti u kontekstu srpske kulture i stvarnosti”.

Nagrada “Vasko Popa” ustanovljena je 1995. godine u Vršcu i uručuje se svake godine na dan pesnikovog rođenja, 29. juna.

Cilj nagrade, koju dodeljuje agencija “Đorđević”, jeste da podrži i afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući pesnički doprinos Vaska Pope modernoj srpskoj poeziji i njegovo neprocenjivo služenje pesničkoj reči.

Nagrada se sastoji od Povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa, čiji su darodavci Grad Vršac i “Senzal kapital” Radeta Rakočevića (Beograd).

Izvor: RTV


PROČITAJTE I OVO:  Objavljen izbor iz poezije Luiša de Kamoiša