Roman Sofije Kordić na češkom


Posle uspeha sa srpskim izdanjem, roman Sofije Kordić Hipofiza u egzilu upravo je objavljen na češkom jeziku. Hipofiza u egzilu objavio je Argo, jedna od najuglednijih čeških izdavačkih kuća u postkomunističkoj Češkoj, osnovana 1992. godine.

Izuzetno posećena promocija češkog izdanja romana Hipofiza u egzilu održana je u prepunom kafe-restoranu Kavárna Mlýnská, kultnom okupljalištu umetnika i pisaca. O romanu su govorili autorka, odgovorna urednica Hana Zahradnikova i prevodilac Jakub Novosad. Odlomke iz romana čitala je pozorišna i filmska glumica Barbora Lukešova.

Srpsko izdanje romana Hipofiza u egzilu objavljeno je u Arhipelagu početkom juna ove godine, posle čega su sledile veoma uspešne promocije u Beogradu i Novom Sadu.

Hipofiza u egzilu je roman o propasti druge Jugoslavije, o Beogradu devedesetih, o ratovima koji besne na prostorima nekadašnje zajedničke države, o uzburkanim sudbinama i identitetima.

Junakinja romana Hipofiza u egzilu dolazi iz Zadra na studije u Beograd. Ubrzo njeni studentski dani postaju obeleženi raspadom zemlje, odjekom novih balkanskih ratova, bedom i hiperinflacijom, političkom obešću i slikama nasilja. Stvarnost rata i raspada zemlje potiskuju sva druga iskustva, a napetost etničkih odnosa u nekadašnjoj državi pogađa i pojedince i porodice. Odlazak u emigraciju postaje jedini mogući izlaz za mnoge mlade ljude koji u gradovima i zemljama egzila pokušavaju da se saberu i obnove iskustvo nenarušene privatnosti, ličnog spokoja i stvaranja novih porodičnih i profesionalnih okruženja.

Uporedo sa opisom doživljaja glavne junakinje, traje njena intenzivna i strasna prepiska sa najboljim drugaricama. Njihova pisma iz Beograda, Zadra, Londona, Zrenjanina i Tel Aviva predstavljaju uzbudljiva svedočanstva o istorijskoj drami koja postaje drama običnih života.

Sofija Kordić provela je detinjstvo u Zadru, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. U Beogradu je diplomirala na Fakultetu političkih nauka i počela da se bavi novinarstvom. Krajem 1990. nastavlja s novinarstvom u listu Borba, kasnije Naša Borba. Pisala je i za nedeljnik Vreme i za londonski War Report. Krajem 1993. odlazi u Prag, gde magistrira na Srednjoevropskom univerzitetu (CEU), na Odseku za evropske studije. Pored saradnje s Našom Borbom, postaje dopisnica Radija Slobodna Evropa iz Praga. Kada se Radio preselio iz Minhena u Prag, radi kao članica redakcije za južnoslovenske jezike devet godina. Između ostalog, bavi se međunarodnom politikom i uređuje emisiju o ljudskim pravima. Nakon gašenja hrvatske redakcije, nastavlja s novinarstvom u Pragu i piše za različite hrvatske medije. Živi u Pragu sa suprugom i sinom. Roman Hipofiza u egzilu je njen prvenac.

PROČITAJTE I OVO:  Uskoro počinje književni festival NJENA ZEMLJA