Roman DASKE Uroša Dimitrijevića dobitnik 45. Književne nagrade Politikinog Zabavnika Inbox


Jednoglasnom odlukom žirija, roman “Daske” autora Uroša Dimitrijevića, u izdanju Doma kulture „Studentski grad“ dobitnik je 45. Književne nagrade Politikinog Zabavnika za najbolje književno delo za mlade, objavljeno u prethodnoj godini.

„Mogu da kažem da je ovo Američki grafiti samo sa skejtovima, ali ne sasvim. Mogu da kažem da je Skot Pilgrim bez fantastike, ali ne sasvim. Mogu da kažem da je savršena posveta tinejdžerskim filmovima osamdesetih smeštena u Niš 2004. i ni onda neću uspeti da dočaram do kraja. Ili mogu samo da kažem da je sasvim svoja stvar, pitka i zabavna, duhovita a melanholična, skromna a samouverena, sjajan omladinski roman upravo kad nam je najpotrebniji. Generacijski, tinejdžerski, adrenalinski, melanholični, duhoviti roman. Klizi kao skejt.“
– Oto Oltvanji

Uroš Dimitrijević (1991, Niš) autor je romana “Siroti mali ratovi” (2020). Njegov prvi roman se našao u užem izboru za Ninovu nagradu. U Beogradu je radio kao novinar portala Vice Srbija i BBC News na srpskom jeziku. Kao novinar-saradnik piše za BBC i Oblakoder iz Pariza, gde trenutno živi i radi u strip industriji.