Razgovor o knjigama “Protiv izbora i “Kairos. Novi entuzijazam”


U sredu, 29. novembra sa početkom u 19 časova u klubu Magistrala (Dom kulture Studentski grad) niće organizovan razgovor o knjigama Protiv izbora Davida van Rejbruka i Kairos. Novi entuzijazam Joke J. Hermsena u prevodima Olivere Petrović van der Leuv.

Na tribini učestvuju Divna Vuksanović, Relјa Dražić i Vukašin Pavlović.

Stari model elektoralno-predstavničke demokratije (iz 18. veka) doveo je do gublјenja poverenja u političke partije i izbore. Autor analizira ideju i praksu demokratije od Atine do modernog doba i zaklјučuje da ona u 21. veku mora biti inovirana uvođenjem novih procedura participacije građana.

David van Rejbruk (1971), istoričar kulture, arheolog, esejista, piše prozu, poeziju i pozorišne komade. Najveći uspeh postigao je knjigom Kongo.

Knjiga Kairos…, pisana usred novog vrhunca krize zapadnog sveta i zbog nje, pledoaje je za intervenciju u primarnu kategoriju bivstvovanja: vreme. Kroz 11 poglavlјa posvećenih misliocima, umetnicima i obrazovanju, autorka razmatra stihove i pojmove, od kojih su najvažniji Kairos, nada, intuicija, empatija i entuzijazam, da bi ocrtala konture nove etike, bez koje nije moguć novi početak.

Joke J. Hermsen, nizozemska spisatelјica i filozofkinja, piše romane i studije, angažovana je u međunarodnom udruženju Žene filozofi.


PROČITAJTE I OVO:  Irodov rukopis - put do istine posejan je smrću