Promocija knjige “Autorka”


U četvrtak, 27. decembra sa početkom u 20 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7) biće održana promocija knjige Autorka: tribada poetika Jelene Kerkez Deve.

Na tribini će učestvovati Dubravka Đurić, Jana Aleksić i autorka.

O knjizi: Кnjiga koja je pred vama predstavlja i arhiv i književni svet, nastao iz vere u mogućnost promišljanja sveta iz (o)nemoguće(ne) pozicije ženske moći. No, ona je i višeslojni doprinos srpskoj lezbejskoj teološkoj poetici.

… Ideja slobodne volje, koja pokreće ženske likove Jeleninih dela, potiče upravo iz njenog tumačenja pravoslavne teologije mobilisane u pravcu rušenja konceptualne/jezičke, stvaralačke i poetske heteropatrijarhalne normativnosti. Ženski aspekti božanskog (npr. Milost, Sofija ili “Mudrost Božija”) dobijaju sopstveni glas u njenom stvaralaštvu, koje prožima i duboka odanost Bogorodici Devi.

Zanemarivanjem slobodne volje, ličnosti ženskog pola blokiraju sebi uvid u sopstvenu moć, koju već sada poseduju, a s njom mogućnost života bez muškaraca. “Da buduće učinite istorijski nepromenljivim, neminovnim!” i da u prošlost učitamo spoznaju sadašnjosti, a ne imaginarne budućnosti, možda je i osnovna poruka ove knjige ženama.”

O autorki: Кnjiževnica: pesnikinja, spisateljica, antologičarka, urednica i profesorka srpskog jezika i književnosti. Diplomirala na Ženskim studijama 1995. godine u Beogradu, a 2013. diplomirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smer Srpska književnost i jezik.

Objavila sledeća autorska dela: Lady M (1995), Uvođenje (2006), Devičanstvom zaklete (2006), Antologija Delija Devojka (2006), Ostvarenje (2007), Sjedinjenje (2012), Milost, Blagovesti i sofijnost poetike u Četiri kanona Ivana V. Lalića (2014), Autorka (2018) i priredila antologiju savremene poezije Tragom roda – smisao angažovanja (2006).


PROČITAJTE I OVO:  Sajam u brojkama: Na Sajmu knjiga 163.616 posetilaca