Priručnik za učenje namenjen mlađim osnovcima i njihovim roditeljima


U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljeno izdanje Učim da bolje učim.

Radi se o praktičnom priručniku za mlađe osnovce i njihove roditelje koji sadrži pedeset praktičnih odeljaka zahvaljujući kojima će učenik naučiti kako da uči i shvatiće koji način učenja mu najviše odgovara, zašto nešto treba da nauči i kako će mu to kasnije koristiti.

Da bi bio uspešan u školi, svaki đak treba da nauči kako da uči. Nema nijedne metode učenja koja odgovara svim učenicima, ali đaci kojima je pružena mogućnost da isprobaju različite načine učenja uglavnom lakše razvijaju sopstvene metode i lakše savladavaju gradivo. Odrasli koji rade s decom treba da im pomognu u ovladavanju veštinama neophodnim kako u školi tako i kasnije u životu.

Zašto i kako učiti tablicu množenja ili strani jezik? Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju? Kako raditi domaće zadatke delotvorno i bez stresa? To su pitanja koja deca i roditelji često sebi postavljaju, a nova knjiga Učim da bolje učim u izdanju Kreativnog centra odgovara na njih. Autori ove knjige, namenjene mlađim osnovcima i njihovim roditeljima, jesu Andre Žiordan, profesor na Univerzitetu u Ženevi i pisac nekoliko veoma popularnih knjiga o učenju, i Sonja Varnije, profesorka u školi, koja nastoji da svakodnevno smišlja razne aktivnosti kako bi svojim učenicima pomogla da bolje uče.

Priručnik Učim da bolje učim sastavljen je od pet delova (Učim o sebi, Učim da bolje učim, Učim na času, Učim kod kuće i Učim da se otvorim prema svetu), a svaki od njih sadrži oko deset odeljaka posvećenih razvijanju određene sposobnosti, veštine ili umeća pomoću niza aktivnosti.

Svaki odeljak obuhvata uvodni deo, u kojem se čitaocu objašnjava važnost određene veštine, sposobnosti ili umeća (samopouzdanje, pažljivo slušanje, radoznalost, bolje pamćenje, organizacija slobodnog vremena, razumevanje školskih pravila, razumevanje roditelja itd.), a zatim se pružaju veoma konkretni predlozi i saveti o tome kako se data veština, sposobnost ili umeće može unaprediti. Na kraju svakog odeljka nalazi se deo Tražim od roditelja da..., koji je posebno značajan jer detetu daje ideje o vrsti pomoći koju bi moglo tražiti od roditelja; roditeljima, s druge strane, taj deo pomaže da bolje razumeju detetove potrebe i daje im savete o tome kako da se ponašaju u određenim situacijama.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića

Zahvaljujući ovoj knjizi sa pedeset praktičnih odeljaka, učenik će moći da shvati zašto nešto mora da nauči i zbog čega će mu to kasnije koristiti, da uvidi kako postoje različiti načini učenja i da pomoću kratkih testova otkrije onaj koji mu najviše odgovara, da ovlada nekim korisnim trikovima i nauči da sebi postavlja izazove koji će ga motivisati.

Knjiga Učim da bolje učim objavljena je u ediciji Mala psihologija. Ona obuhvata izdanja koja decu u periodu odrastanja upućuju na to kako da se suoče s raznovrsnim problemima i razreše ih na najbolji mogući način. Ono što je posebna prednost ovih knjiga, pa tako i priručnika Učim da bolje učim, jesu jasna objašnjenja i delotvorni saveti, kao i to što su pisane jednostavno, pa ih deca mogu lako razumeti.