Predstavljanje novih izdanja rumunske književnosti


U Domu kulture „Studentski grad“ u četvrtak 14. decembar u 19.00 časova u Klubu Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ biće organizovano predstavljanje novih izdanja rumunske književnosti u Književnoj opštini Vršac (KOV).

EMIL SIORAN / PAUL CELAN / GABRIJEL BABUC / RUMUNSKA KNJIŽEVNA AVANGARDA

Na tribini će učestvovati Mihajlo Pantić, Jovica Aćin, Ana Krdu, Gabrijel Babuc i Tamara Mitrović.

Sioranova knjiga Na vrhuncu beznađa pojavljuje se u okviru projekta KOV-a  čiji je cilj objavljivanje njegovih celokupnih dela napisanih na rumunskom jeziku.

Paul Celan, istaknuti nemački pesnik, rođen u Rumuniji,  dok je boravio u Bukureštu (1945 – 1947) pisao je na rumunskom jeziku. Rumunske pesme je preveo Gabrijel Babuc, srpski pesnik rumunskog porekla, odrastao i živi u Uzdinu gde piše na srpskom i rumunskom i prevodi s rumunskog jezika.

Petru Krdu je 1986, na poziv glavnog urednika časopisa Delo, Jovice Aćina,  sastavio antologiju rumunske književne avangarde, gde je uvrstio šesnaest autora, nekoliko manifesta i predgovor,
u kome je izdvojio poglavlje Rumunska avangarda 2024.  Ovaj datum je bio udaljena meta do koje je trebalo doploviti nemirnim  vodama novog vremena i saopštiti da li je avangarda još uvek vitalna.