Predstava o ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski


Pozorišna predstava “Od raja do beznjenice” , o ljubavnoj drami Lenke Dunđerski i Laze Kostića, biće izvedena 23. septembra u Galeriji Matice srpske.

“Od raja do beznjenice” je, kako se ističe u saopštenju Galerije Matice srpske, uzbudljiva, intrigantna, emotivna priča o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najbogatijih ljudi Austro-ugarske carevine, Lazara Dunđerskog.

Predstava se bavi pitanjima da li je Lenka volela Lazu, 29 godina starijeg pesnika, šta je osećala prema njemu, zašto se Laza oženio Julijanom Palanački, šta je uzrok smrti Lenke Dunđerski u 25. godini života, ljubavlju ovekovečenoj pesmom “Santa Maria della Salute”.

“Od raja do beznjenice” je deo šireg projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih” koji za cilj ima da se široj javnosti predoči značaj ove porodice, njihovo graditeljsko i ekonomsko-privredno nasleđe, kao i da se osvetle one značajne ličnosti koje su u Dunđerskima našle pouzdane prijatelje i dobrotvore, poput Laze Kostića, Zmaj Jove Jovanovića, Uroša Predića, Mihajla Pupina i drugih.

Autor predstave je mr Zoran Subotički, a uloge tumače Miodrag Petrović, Ervin Hadžimurtezić i Jovana Radovanović.

Pre izvođenja predstave publika će ima priliku da čuje monodramsko kazivanje testamenta Bogdana Dunđerskog koji je svoje imanje ostavio Matici srpskoj.

Posetioci mogu pogledati i stalnu postavku Galerije Matice srpske i saznaju nešto više o portretima članova porodice Duđerski, koje su naslikali Paja Jovanović i Uroš Predić.

Ulaznice po ceni od 500 dinara mogu se rezervisati na telefon 063/7541 563, a preuzimaju se pre početka predstave u Galeriji Matice srpske.

Izvor: Agencija Tanjug


PROČITAJTE I OVO:  Predstava ŽIVOT IZ DVA DELA