“Pčelica” spremna za Sajam knjiga


Izdavačka kuća Pčelica će na nastupajućem Sajmu knjiga predstaviti preko 60 novih naslova objavljenih u protekloj i tekućoj godini. To nije izuzetak samo ove godine, već svih prethodnih godina u kojima Pčelica beleži postepen, ali konstantan rast i uspeh u oblasti izdavaštva za decu.

Od pomenutog broja novih naslova već na samom početku su se izdvojile edicije „Kad porastem, biću”, „Vekovi srpske pismenosti”, „Naklon ženama”, „Srpski velikani” i nastavak edicije „Divovi prošlosti” i serijala slikovnica o Arčiju i Dori. Savremeni autori uvek privlače najveću pažnju, a ove godine Pčelica je objavila nove romane višestruko nagrađivanih pisaca Uglješe Šajtinca – „Banda neželjenih ljubimaca”, i Gordane Timotijević, koja je svoje čitaoce obradovala romanom „Sličice”. U Pčeličinom izboru savremenih autora našla se i Violeta Jović sa svojim romanom „Kako sam postao pseto”, a Magdalena Miković debituje romanom „Plava”, koji je zasnovan na ličnom iskustvu borbe sa anoreksijom. U oblasti literature za bebe, novina su „Specijalne crno-bele knjige za bebe”, koje su dizajnirane tako da usmeravaju fokus bebinog oka, podstičući na taj način razvoj čula vida

Kako bi ogromnu ovogodišnju produkciju tokom Sajma knjiga predstavila i približila čitaocima, Pčelica je organizovala više promocija. Vođena idejom raznovrsnosti i željom da izbegne klasične promocije, a svesna bitnosti društvenoodgovornog ponašanja, Pčelica je organizovala tribinu „Bezbednost na internetu u literaturi za decu”, u kojoj učestvuju Goran Marković, direktor Izdavačke kuće Pčelica, Igor Jurić, predsednik Fondacije Tijana Jurić, i dr Marija Ranđelović, pedagog. Tribina će biti održana 25. oktobra s početkom u 13.00 časova u Sali Aleksandar Vučo, u Hali 1A.

U promociji nove knjige Radmile Knežević „U potrazi za Ljubicom”, celokupnog opusa pomenute autorke i fectivala „Male morske pjesme i priče”, učestvovaće učenici OŠ „Lazar Savatić” iz Zemuna. Ova promocija je zakazana za 26. oktobar i održaće se u Sali „Aleksandar Vučo”, u Hali 1A, sa početkom u 15.00 časova.

PROČITAJTE I OVO:  Dragan Jovićević: Nije bilo pritužbi na žiri NIN-ove nagrade sve do finala

Istog dana sa početkom u 18.00 časova na štandu Pčelice zakazano je druženje sa ilustratorima i piscem Slobodanom Stanišićem, autorom edicije „Vekovi srpske pismenosti”.

Promocija edicije „Kad porastem, biću”, u kojoj učestvuju autori Bojan Ljubenović, Nikoleta Novak i Nada Vuković Đokić, baletski studio „Zvončica”, Mihailo Ljubenović i učenici Škole pevanja „Glasovi Nade”, zakazana je za 27. oktobar s početkom u 19.00 časova, u Sali „Ivo Andrić”, u Hali 1A.

Ljubivoje Ršumović svoje knjige će potpisivati na štandu Pčelice 28. oktobra od 11.00 do 12.00 časova.

Bogata izdavačka sezona, kvalitet, istrajnost i predanost izdavaštvu za decu prepoznati su kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a Pčelica je nagrađena brojnim priznanjima. Neka od ovogodišnjih su međunarodno priznanje White Raven dodeljeno knjizi „Mrnjavčevići”, koja je uvrštena u internacionalni katalog najboljih preporučenih izdanja za decu, zatim međunarodna nagrada „Stuplje”, koja se na Sajmu knjiga u Banjaluci dodeljije za negovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti, Nagrada „Duško Radović”, „Srebrno Gašino pero”, Nagrada „Neven” u oblasti popularne nauke, čak četiri nagrade „Dositejevo pero”, Nagrada „Zaharije Orfelin” i „Sveti Trifun”.

Na predstojećem 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, Pčelica nastupa pod sloganom „U moru knjiga”, a kompletan predsajamski i sajamski nastup vizuelno su oblikovani u duhu gusarskih priča i plovidbe morem knjiga.