Otkrivena srednjovekovna knjiga duhova


Iznenađeni istraživači su otkrili jedan od najvažnijih britanskih rukopisa o duhovima.

Crna knjiga duhova datira iz 1250. godine i najstariji je očuvan srednjovekovni rukopis napisan isključivo na velškom jeziku i sadrži neke od najranijih pominjanja Artura i Merlina.

Sada su istraživači u njoj otkrili i niz skrivenih poruka.

“Lako je misliti da znamo sve što se može znati o spisima poput Crne knjige, ali zaista imati u rukama ovakvo delo o duhovima, osećaj je koji se ne može opisati,” izjavio je Majra Vilijams sa Kembridža.

Knjiga je kolekcija poezije od 9. do 12. veka uz religiozne i sekularne segmente, a oslanja se na tradiciju narodnih heroja Velsa i legende Srednjeg veka.

Vilijams i profesor Pol Rasel veruju da je u 16. veku vlasnik ove knjige verovatno bio čovek po imenu Džaspar Grifit i da je brisao dodatne stihove i škrabotine koje su vekovima unazad zapisivali prethodni vlasnici.

Koristeći kombinaciju ultraljubičastog svetla i softver za obradu fotografija, uspeli su da rekonstruišu neke od izbrisanih delova poezije.

Trenutno su tekstovi u delovima i potrebno je mnogo više analize kako bi se sklopile cele pesme.

“Na marginama knjige se uglavnom nalaze srednjovekovne i moderne reakcije na sam tekst i one nam mogu pružiti uvid u to kako i o čemu su naši preci razmišljali,” izjavio je Vilijams i dodao da je ovo otkriće samo vrh ledenog brega u smislu šta se sve još može otkriti primenjivanjem ovakvih tehnika.

Primer najstarije pesme iz ove knjige tiče se avantura legendarnog Artura, a spominje se i Merlin.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Sve stranice rukopisa Kafkinog romana na izložbi u Berlinu