Održana prva promocija knjige “The Best Serbian Films of the 21st Century”


Prva zvanična promocija nove filmske knjige na engleskom jeziku u izdanju Filmskog centra Srbije – „The Best Serbian Films of the 21st Century“ autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića održana je sinoć, 18. aprila u kafe-knjižari SKC Delfi u Beogradu.

Knjigu su napisali filmski kritičari Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević, autori i prošlogodišnjeg „Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017“, urednik izdanja je Miroljub Stojanović, knjigu je na engleski prevela Jelena Kosanović Dorogi, dizajn je i ovog puta delo Boruta Vild, dok je za tehničku podršku po pitanju fotografija bila zadužena Maja Medić.

Đorđe Bajić rekao je da je izdanje knjige ovakvog tipa na engleskom jeziku bilo preko potrebno: „Knjiga o srpskom filmu ovog tipa do sad nije postojala, i Filmski centar Srbije je veoma dobro prepoznao da je korisno za srpski film da postoji i englesko izdanje. Boban Jevtić je predložio da se ovoga puta napravi izbor najboljih filmova, tako da ovo izdanje nije samo puki prevod „Kritičkog vodiča kroz srpski film“ sa srpskog na engleski jezik, nego sasvim nova knjiga, konciprana na drugačiji način u odnosu na prethodnu. Nas trojica smo rado prihvatili ovu ideju i napravili izbor“.

Zoran Janković istakao je novine izdanja „The Best Serbian Films of the 21st Century“: „Pridodato je šest filmova iz 2018. godine koji su najzanimljiviji i najbolji iz nekog razloga. To su filmovi Južni vetar, Ederlezi Rising, Zlogonje, Kralj Petar I, Banditi u potrazi za mamom i Teret. Osim čuvenih reditelja koji su već dugo u svetu filma, u knjigu su uvršteni i mladi uspešni reditelji. Ideja je bila da na svakog autora ide po jedan njegov film, a birali smo filmove koje smatramo kvalitetnim i/ili zanimljivim. Takođe, ovo izdanje je u punom koloru, format knjige je promenjen pa je sad knjiga, za razliku od Kritičkog vodiča… manja i lakša za nošenje, a tu je i potpuno novi predgovor koji potpisuje naš urednik Miroljub Stojanović, kao i potpuno novi dizajn Boruta Vilda.“

PROČITAJTE I OVO:  Trejsi Ševalije stiže u Beograd

Rečima njenog urednika, Miroljuba Stojanovića, „The Best Serbian Films of the 21st Century“ nije ni samo prigodna ni namenska knjiga koja je propratna logistika promocije srpskog filma u svetu. Ona je, potpuno nezavisno od ciljeva i strategija srpskog filmskog marketinga, svojevrsni autorski i kritički čin, ali i svojevrsna anticipacija budućih vrednovanja i promišljanja srpskog filma u ovom milenijumu.

– „Knjiga je nastajala u uslovima složenog i izvanrednog timskog rada koji je počivao na uvažavanju, razumevanju, strpljenju, i pre svega – tolerantnosti.“

Ivan Velisavljević ukazao je na razlike ove knjige u odnosu na izdanje „Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017“: „Ova knjiga se u odnosu na izdanje na srpskom jeziku razlikuje u koncepciji i u obimu knjige. Konceptualno, u ovo izdanje uvršteni su filmovi koji su po našem mišljenju najbolji, a pritom smo uključili i mlađe debitante, pošto je ova knjiga namenjena i promociji srpskog filma u inostranstvu, pa smo tako smatrali da bi filmovi tih debitanata možda mogli da zainteresuju nekog u inostranstvu, a koji su dovoljno kvalitetni da ima smisla preporučiti ih. Proširili smo listu filmova dodavši i filmove iz 2018. godine koji su imali dobru recepciju u inostranstvu kakav je Ederlezi Rising npr.“

Pomenuti novitet izdavaštva Filmskog centra Srbije nadovezuje se na prošlogodišnje hvaljeno hit-izdanje, kritičarski zbornik „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ iste autorske trojke. Nova knjiga sadrži njihove kritike najboljih i najuspešnijih srpskih igranih filmova od početka 21. veka do 1. januara ove godine.

Kroz četiri zasebna segmenta, autori knjige su nastojali da srpski film vrednuju iz primarno estetičkih arbitrarnih pozicija ali istovremeno vodeći dosta računa i o generacijskoj perspektivi. Tako su među koricama ove knjige kritike najboljih filmova proslavljenih i iskusnih autora iz tog perioda (Želimira Žilnika, Gorana Paskaljevića, Emira Kusturice, Miloša Miše Radivojevića i Gorana Markovića), dok knjigu zatvara segment sa kritikama filmova nadolazećih rediteljskih snaga (Luke Bursaća, Koste Ristića, Filipa Kovačevića, Momira Miloševića i Raška Miljkovića).

PROČITAJTE I OVO:  Raspisan Elektronski konkurs "Ulaznica 2020"

Središnji deo knjige zauzimaju kritike probranih i najviđenijih filmova iz datog perioda („Život i smrt porno bande“, „Klip“, „Ničije dete“, „Tilva Roš“, „Travelator“, „Čarlston za Ognjenku“, „Dnevnik mašinovođe“, „Parada“, „Ederlerzi Rising“, „Panama“, „Vlažnost“, „Smrt čoveka na Balkanu“, „Teret“, „Enklava“, „Dobra žena“, „1 na 1, Kralj Petar I“, „Svi severni gradovi“, „Neposlušni“, „Peščanik“, „Beogradski fantom“, „Sutra ujutro“, „Tehnotajz: Edit i ja“, „Rekvijem za gospođu J“…), , a tu i je i odeljak posvećen kritikama filmova koji su u ovih dvadesetak godina ostvarili veliki uspeh na ovdašnjim bioskopskim blagajnama (kritike filmova „Munje“, „Montevideo, Bog te video“, „Jesen samuraja“, „Južni vetar“ i „Zona Zamfirova“).