„Novo groblje” Milice Špadijer predstavljeno u velikoj Sali SKC-a


Zbirka poezije „Novo groblje”  Milice Špadijer u izdanju Kontrast izdavaštva, predstavljena je u velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

U razgovoru su, pored autorke učestvovale Jelena Marićević Balać, književna kritičarka i docent na odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i urednica programa SKC-a Vesna Kapor. Pesnikinja je zaslužila pažnju čitalaca već i svojom prvom zbirkom “Šar-planina”, za koju je dobila nagradu „Mladi Dis”.

Publika je imala priliku da zaviri u pesnički svet Milice Špadijer koji vešto balansira između nasilja i ljubavi, smrti i smeha, svakodnevice i bajke; štaviše, sve se to u knjizi “Novo groblje” nastavlja jedno na drugo i nadopunjuje.

„Iako je smrt čest motiv Miličine najnovije zbirke poezije, njena glavna tema jeste vaskrsenje, a preispitivanje premisa iz prošlosti uverljivo i konstatno. Miličina poezija obiluje hrabrim i začudnim metaforama, Kojima autorka izlaže svoj initmni svet u jedan širi društveni okvir”, istakla je Vesna Kapor na sinoćnoj pesničkoj večeri u SKC-u.

Jelena Marićević Balać primetila je da Špadijer u “Novom groblju” postavlja određeni koordinatni sistem, i da pesme treba čitati uporedo radi boljeg razumevanja motiva.

„Svaka pesma ima svoju poentu i to je ono što čini Miličinu poeziju dinamičnom. Ona je implozivna, dakle eksplodira iznutra, te čitaoca ostavlja bez daha, kao i publiku koja sluša autorkino čitanje, što je retkost. Takođe, ona svojom poezijom aktivira i sublimiše najrazličitije pesničke tradicije, počev od antičkih vremena do danas”, rekla je Marićević Balać.

Pesnikinja je takođe čitala pesme prema vlastitom izboru i potpisivala knjige zainteresovanim čitaocima.

Milica Špadijer je rođena dva dana nakon pada Berlinskog zida, tako i živi. Završila je Filološku gimnaziju, osnovne i master studije na Katedri za klasične nauke na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Dobitnica je nagrade „Mladi Dis” za 2019. godinu. Objavila je dve zbirke pesama „Šar-planina” i „Novo Groblje”, obe u Kontrast izdavaštvu.