Nova vrsta raka dobila naziv po junaku iz knjiga o Hariju Poteru


Harryplax severus je ime koje je inspirisano zlokobnim profesorom Severusom Snejpom.Vrsta raka koji je dvadeset godina uspešno izbegavao da bude uhvaćen i ispitan dobila je naziv po junaku iz serije knjiga o dečaku čarobnjaku koje je napisala britanska književnica Džoana Rouling. Harryplax severus svoj naziv je odbio po zlokobnom profesoru Severusu Snejpu koji je godinama uspešno krio da radi kao dvostruki agent između dve sukobljene struje čarobnjaka i veštica.

Ovog raka ugledao je još pre dvadeset godina biolog Henri Kolni u Guamu, ali je tek nedavno utvrđeno da je u pitanju sasvim nova vrsta.

Naziv je i dobio kao aluziju na tajanstvenog i neshvaćenog profesora sa Hogvortsa zbog sposobnosti da krije jednu od najvažnijih tajni u priči.

Ovo nije prvi junak iz dela Džoane Rouling koji je inspirisao biologe. Tako je, na primer, prošle godine nova vrsta pauka otkrivena u Indiji nazvana Eriovixia gryffindori po Godriku Grifindoru jednom od osnivača škole za čarobnjake i veštice.

Dracorex hogwartsia naziv je za šezdeset i šest miliona godina starog dinosaurusa koji se nalazi u Dečijem muzeju i Indijanapolisu.

Izvor: Guardian


PROČITAJTE I OVO:  Nil Gejmen najavljuje roman o nordijskim mitovima