Nepoznato o “Bijelom dugmetu”


Uzbudljiva i emotivna knjiga „Šta bi dao da si na mom mjestu“ (Laguna) Dušana Vesića donosi malo poznate detalje o bendu čije su pesme nadživele vreme i zemlju u kojoj su nastale.

Prvi veliki koncert u Beogradu „Bijelo dugme“ je održalo 27. aprila 1975. u hali „Pinki“ u Zemunu. „Da to neće biti koncert kao svaki drugi videlo se još po podne pred halom. Dolazile su čitave kolone devojčica sa transparentima i dugmadima od platna prišivenim na odeću ili zastave.

Dve hiljade ljudi ostalo je bez karte ali nikom nije padalo na pamet da se vrati kući. To smo tad videli u Beogradu i nikad više“, navodi Vesić u knjizi.

O koncertu je izveštavala „Radio TV revija“, a Danilo Štrbac je zapisao: „Kad je koncert najzad završen, postalo je jasno da popularnost sarajevske grupe prerasta u nešto što se s pravom može nazvati dugmemanijom.

Naime, pred izlaz iz hale izvođače je čekala oduševljena gomila obožavateljki, pa su organi reda i mira morali da se posluže šmrkovima i pendrecima ne bi li muzikante spasli neke vrste linča iz ljubavi“. Posle toga i devojke u drugim gradovima počele su da se ponašaju identično.


PROČITAJTE I OVO:  Konkurs za zbornik "Rukopisi 43"