Neobične priče i jedna pesma


Maštovite, inventivne i inspirativne priče koje svakom ljubopitljivom detetu pružaju objašnjenja o svetu koji nas okružuje, očekuju vas u zbirci Neobične priče i jedna pesma Simeona Marinkovića, u izdanju Kreativnog centra. Neobičnost ovih priča leži u novom uglu gledanja na dečju svakodnevicu. Predmeti, biljke, životinje i pojave u prirodi sa kojima se deca svakodnevno susreću glavni su likovi ovih veoma originalnih priča, koje motivišu čitaoce da budu odgovorni i brižni prema sebi i svom okruženju.

Knjiga je podeljena u dve celine. U prvoj – Kako se igračke igraju – o dečjoj svakodnevici saznajemo iz perspektiva najrazličitijih predmeta: zaboravljenog kišobrana, izgubljene kape i zanemarenih rukavica, mokrih čizama i blatnjavih patika, ljuljaške zbog koje su se dve devojčice zamalo posvađale, prozora koji nije želeo roletne, balona koji je hteo da postane ptica i mnogih drugih.

Dok predmeti imaju glavnu ulogu u prvom segmentu, u drugom – Tragovi u snegu – ispričane su priče iz ugla životinja, biljaka i pojava u prirodi. Pored toga što su uzbudljive i zabavne, ove priče su i edukativne jer na jednostavan način objašnjavaju razne prirodne zakone. U njima se govori o papirnom zmaju koji nije mogao da poleti, pahuljama koje prikrivaju zečje tragove u snegu, krušci koja rado pruža svoje zrele plodove svim stanovnicima šume…

Neobična perspektiva, kao ključna odlika svih priča, pored zabave, inspiracije i novih znanja malim čitaocima donosi još nešto veoma važno – uči ih dobroti, empatiji, lojalnosti i prihvatanju različitosti. Na veoma suptilan, nežan i često duhovit način ukazuje se na posledice konfliktnog ponašanja, predrasuda ili nemara prema sebi i drugima. Ipak, najveća vrednost ove knjige je u tome što sve priče, iako na prvi pogled ne potiču iz dečje perspektive, zagovaraju svet po meri deteta, a tom utisku u velikoj meri doprinose tople, razdragane i šarmantne ilustracije Milice Radenković.

Jedina i zaključna pesma, sa simboličnim naslovom Knjiga, zaokružuje zbirku slaveći književnost kao umetnost koja, kao i ova knjiga, može na zabavan, nežan i neobičan način ukazati na dobrotu, plemenitost i empatiju – vrline uz koje se najlepše odrasta.