Najkontroverznija knjiga XX veka “O miševima i ljudima” od srede u prodaji


„O miševima i ljudima“ je dirljiva priča o prijateljstvu između dva muškarca u doba Velike depresije.

Oni su neobičan par: Džordž je mali, vispren i tamnoput; Leni, krupan čovek koji poseduje um sasvim malog deteta. Ipak, oni čine „porodicu“, držeći se jedan drugog kako bi pobedili usamljenost i otuđenost.

Kao radnici u kalifornijskim prašnjavim poljima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, oni grabe svaki posao koji stignu. Jer Džordž i Leni imaju plan: da postanu vlasnici komada zemlje i barake koju mogu nazvati svojom. Kad pronađu posao na ranču u dolini Salinas, ostvarenje njihovih snova čini se da je nadohvat ruke. Ali čak ni Džordž ne može sačuvati Lenija od provokacija koketne žene niti predvideti kobne posledice Lenijevog nepokolebljivog pokoravanja stvarima kojima ga je Džordž učio.

„Uzbudljiva priča koju ćete pročitati u dahu. Stajnbek je visprene pogodio u nerv.“ New York Times

Džon Stajnbek (1902–1968) bio je jedan od najpoznatijih i najčitanijih američkih pisaca. Književni uspeh postigao je romanom „Kvart Tortilja“ 1935, a potom su usledila čuvena dela: „O miševima i ljudima“, „Plodovi gneva“, „Zima našeg nezadovoljstva“, „Istočno od raja“… Napisao je ukupno 25 knjiga, uključujući 16 novela, 6 romana i nekoliko zbirki kratkih priča. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1962. Za dela „Plodovi gneva“ i „O miševima i ljudima“ dobio je i Pulicerovu nagradu.


PROČITAJTE I OVO:  Konkurs za najbolju kratku priču za osnovce