Nagrada “Ramonda serbica” Zvonku Karanoviću


Pesnik i romansijer Zvonko Karanović dobitnik je ovogodišnjeg priznanja “Ramonda serbica” koje se dodeljuje za celokupno književno delo i doprinos književnosti i kulturi, saopštio je žiri.

Odluku da nagrada pripadne Karanoviću jednoglasno je u Nišu doneo žiri u sastavu Jelena Mladenović, Zoran Pešić Sigma i prošlogodišnji laureat Vladimir Kopicl, a priznanje će biti uručeno na Književnoj koloniji “Sićevo” koja se održava u septembru.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, presudni razlozi za to da se nagrada dodeli Karanoviću “svakako nisu to što se ovaj izražajno samosvojan, a ujedno krajnje ikoničan predstavnik svoje generacije, bliži pragu napadne životne zrelosti kad je stvaralačku već uveliko ostvario, kao ni to što on stabilnosti knjižarskih polica Srbije preti sa umalo pola metra poezije i romana objavljenih od 1990. godine naovamo”.

Nisu presudni ni prevodi njegovih knjiga kod stranih izdavača od imena i znanja niti uticaj koji je decenijama nenametljivo vršio ukrštajući svoje virtuelno pero s podsticajima drugih stvaralačkih medija i idioma – od rokenrola, žanrovskog i umetničkog filma, mode, stripa do mnogo toga analogno ili digitalno nadolazećeg – na kreativno efikasan način – objašnjavaju članovi žirija.

Nije presudno da niški pisac bude nagrađen ni to što se, stoji u obrazloženju žirija, oprobao u novim žanrovima i tražio svoju novu inovirano formu pesme, govora i naracije.

Sve pomenuto ipak je dovoljan, ako već ne i odlučujući razlog da se Zvonko Karanović izdvoji na ovogodišnjoj mapi potrage za kandidatom podesnim da ponese tako lepo i zahtevno priznanje kakva je jedinstvena Ramonda. A presudnim se ponajpre čini ono što se u Karanovićevom književnom pismu i stilu snažno oglašava, mada ga je podjednako teško jasno detektovati i jasno opisati – navodi se u obrazloženju.

Ističu da je to “ono” zapravo nešto čemu svi, i pisci i čitaoci, težimo, dok “retkima, poput Zvonka Karanovića, i uspeva”.

Moćan broj poetski nagoveštene događajnosti svega još uvek neotkrivenog, a tako prisutnog u nama i u svetu. Nemi, ali rasprskavajući odjek mišljenja i govora u repetitivno naslojavanim jezičkim slikama i šumovima. Umeće da se bude stalno nov i tako izazovno svoj, a da u tom nastojanju nema ničega samo literarnog – kažu članovi žirija.

Zvonko Karanović je rođen 1959. u Nišu. Piše poeziju i prozu. Dobitnik je nekoliko srpskih nagrada za poeziju, poput “Kočićevog pera”, nagrada “Biljana Jovanović” i “Dušan Vasiljev”, kao i nekoliko međunarodnih književnih stipendija.

PROČITAJTE I OVO:  U prodaji „Slepi miš“ Jua Nesbea

Objavio je do sada deset zbirki poezije, tri romana i osam knjiga u inostranstvu.

Izvor: Južne vesti