Mark Tven u laboratoriji Nikole Tesle


Aprila 1895. Century Magazine je objavio članak T. C. Martina „Tesla’s Oscillator and other Inventions“. Kao ilustracija uz tekst članka objavljena je i fotografija snimljena u proleće 1894. na kojoj je u prvom planu prikazan Mark Tven kako se igra elektricitetom u Teslinoj laboratoriji.

Ova fotografija nije očaravajuća samo u smislu kako vidimo Tvena u nesvakidašnjoj situaciji, već i kao svedočanstvo o velikom prijateljstvu pisca sa jednim od najvećih pronalazača i naučnika.

Još u mladosti, dok je ležao teško bolestan, Nikola Tesla se prvi put sreo sa imenom Marka Tvena. Kada su i lekari digli ruke od njega, Tesla je počeo da čita Tvenove knjige, koje mu je neko doneo kako bi mu skrenuo pažnju sa očaja u kome se našao. Prikovan za krevet, Tesla je pročitao Tvenove knjige, i kasnije rekao da su mu one pomogle da izađe iz depresije u koju ga je gurnula bolest, i time ga usmerile na put oporavka.

Kasnije su se Tesla i Tven upoznali i postali dobri prijatelji. Obojica su voleli da izlaze na isto mesto – čuveni The Players – klub gde su se okupljali poznati pisci, umetnici, novinari i ljudi iz poslovnog sveta. U ovom klubu počelo je da se razvija prijateljstvo koje je trajalo do kraja života.

Kako je Tesla bio očaran Tvenovim romanima, tako je i Mark Tven pronašao u Tesli i njegovim pronalascima direktnu vezu sa naukom i tehnologijom kojima je bio apsolutno zanesen.

Iako su se bavili različitim oblastima ljudskog duha, obojica su na različite načine sledili snagu svoje imaginacije i pretvarali je u energiju: jedan stvarajući struju, drugi – reči.

Izvor: Sinhro


PROČITAJTE I OVO:  Tako je umro Niče: Poslednji dan života velikog filozofa