Kosta nagrada autorki Helen Mekdonald


Memoari britanske autorke Helen Mekdonald u kojima je opisala kako se izborila sa tugom posle iznenadne smrti svog oca tokom sokolarenja “H is for Hawk” dobitnik je Kosta nagrade za knjigu godine.

“H is for Hawk” je prošlog novembra dobila i prestižnu “Semjuel Džon” nagradu, a među devet finalista za Kosta nagradu izabrao ju je devetočlani žiri čiji je predsedavajući bio pisac Robert Haris.

Mekdonald će dobiti ček od 35.000 funti (53.186 dolara) za svoju knjigu.

Haris je ocenio da je njena knjiga ne samo priča o tugovanju već i biografija T.H. Vajta, autora popularnog romana “The Once and Future King” (prema kome je snimljen Diznijev crtać “Mač u kamenu”) ali i priča o sokolarstvu.

U konkurenciji sa memoarima Mekdonaldove je bio roman Ali Smit “How to be both” koja poredi život tinejdžera iz 1960ih sa životom 15-vekovnog slikara u Ferari, “Elizabeth is Missing” prvi roman Eme Hili gde je narator starija žena koja pati od demencije.

U užem izboru bio je i velški pesnik Džonatan Edvards sa svojom kolekcijom “My Family and Other Superheroes” i autorka dečje knjige “Five Children on the Western Front” Kejt Sonders.

Izvor: Agencija Tanjug


PROČITAJTE I OVO:  Veče s Banetom Kercem: Pueblo Swamp Blues Rock