Ko je Džordž Martin


Džordž Martin je jedan od najpopularnijih pisaca današnjice. Najpoznatiji je po svom serijalu Pesma leda i vatre.

Džordž Martin rođen je 1948. u Nju Džersiju kao Džordž Rejmond Ričard Martin. Počeo je da piše još kao klinac, fokusirajući se, pri tom, na horor priče o čudovištima. Te priče je, poput Stivena Kinga i Kima Njumena, prodavao deci po školskom dvorištu. U srednjoj školi je našao prvu ljubav – stripove, čiji je predani kolekcionar postao. A svoje literarno delovanje je usmerio na pisanje scenarija za stripove za različite fanzine. Prvi profesionalni ugovor sklopio je 1970, prodavši priču za strip Heroj, a prvu zbirku priča je objavio 1976. godine.

Već sledeće godine objavljuje SF roman izvanredno prihvaćen u krugovima ljubitelja SF-a i fantazija, o planeti Vorlornu čija putanja se udaljava od najbliže zvezde što znači sigurnu smrt za stanovnike petnaest gradova podeljene oko pitanja potrebe povratka na zastarele ratničke obrasce ponašanja. Za svoja prva dela Martin osvaja mnoge nagrade od kojih su možda najvažnije dve nagrade – Hugo i tri Nebule u ranim osamdesetim godinama.
Sredinom osamdesetih odlazi u Holivud gde provodi narednih deset godina kao urednik serijala Zona sumraka, konsultant na scenariju za Lepoticu i zver, producent istog projekta, a na kraju i supervizor.
Tokom te decenije ne zanemaruje svoje pisanje, tako da i dalje objavljuje uglavnom kratke priče za koje osvaja nagrade.

Ali tek posle deset godina provedenih u Holivudu, Martin se vraća prozi, i počinje svoj rad na serijalu Pesma leda i vatre. Ovaj ciklus mu je doneo popularnost među ljubiteljima fantazija širom sveta.
Tražeći inspiraciju u srednjem veku, naročito čuvenim Ratom ruža, kao i istorijskim romanom Valtera Skota Ajvanho Džordž Martin gradi do sada neviđeni svet mašte čiju radnju smešta u Sedam Kraljevina Vesterosa.
Pored vanrednog uspeha Pesme leda i vatre, Martinove rane priče ostaju upečatljivi primeri nadahnutog pisanja, koje tanano otkriva emotivne i psihološke nivoe ljudskih bića u nekim drugim-budućim vremenima na našoj i drugim planetama.

PROČITAJTE I OVO:  Evo šta jedno književno delo čini klasikom

Kada su mu je HBO predložio da po njegovom serijalu knjiga snime igranu seriju Martin je bio dosta uzdržan. Kao pisac scenarija znao je da su njegove prve nacrte za njih ocenjivali kao preambiciozne i preskupe. Zato je, između ostalog, i počeo da piše ovaj književni serijal, jer je bio umoran od ograničenja koje mu je u prethodnom periodu nametao Holivud. Želeo je da konačno napiše šta god mu je plao na pamet. Roman sa stotinama likova, velikim dvorcima, scenama epskih bitaka, krcat zmajevima…

Na kraju je ipak pristao i tako smo dobili seriju Igra prestola, čiju treću sezonu očekujemo uskoro.
Martin danas živi u Santa Feu u Novom Meksiku. Potpredsednik je američkog udruženja SF pisaca.

M.A.

Tekst je prvi put objavljen u magazinu Bookvar broj 3, 19.03. 2013.