Knjiga o prvom serijskom ubici u Srbiji


Krajem XIX i početkom XX veka u panonskoj ravnici jedan zanat doživeo je procvat. Bio je to trovački zanat koji je donosio ogroman profit. Najbolji takav „zanatlija“ na našem prostoru bila je Ana Dee iz sela Vladimirovca, poznatija kao baba Anujka. Ona je vračala, trovala, varala i pljačkala lakoveran i nesrećan svet, a smatra se da je njenom krivicom umrlo oko pedeset ljudi, dok neki smatraju da broj stradalih premašuje sto.

Za razliku od direktnih trovača, njen je posao bio donekle lagodniji, jer često nije ni znala kako žrtva izgleda, ni kako se zove. Njeno je bilo samo da zna kakvog je zdravlja i težine onaj koji pravi „problem“, i da za dobre pare proda svoj čudesni napitak, svoju „bajanu vodicu“. Pritom, neretko je umišljala da ne čini nikakvo loše delo, već da pomaže ljudima u nevolji. Tvrdila je da zna medicinu bolje od ma kog lekara i da je svaki njen lek pomogao. „Ja sam dobročiniteljka siromašnom i neukom svetu“, govorila je.

Knjiga profesora Šimona A. Đarmatija plod je višegodišnjeg rada i istraživanja, zasnovana isključivo na činjenicama i dostupnim zapisima, i predstavlja iscrpan dokument o jedinstvenim zločinima.

„Ideja o pisanju knjige o baba Anujki pojavila se prilikom prikupljanja građe za jednu knjigu o otrovima, trovačima i otrovanima. Tada sam se prvi put sreo sa pričom o ovoj starici iz Vladimirovca, mestu na putu između Pančeva i Vršca. Nedugo zatim se pokazalo da su ti polazni podaci bili netačni. Da bi se sklopila verodostojna priča o njoj, bilo je potrebno prelistati mnoge knjige krštenih, venčanih i umrlih Rumunske pravoslavne crkve iz Vladimirovca, nekadašnjeg Petrovog sela. Ovim temeljnim istraživanjima skinuta je tajna o ličnosti baba Anujke i pružena mogućnost čitaocima da saznaju pravu istinu o njoj, o kojoj su mnoge novine pisale, nažalost prilično proizvoljno i netačno. Između ostalog, otkrivene su i njene godine rođenja i smrti, podaci o mužu i deci. Tu je naravno i jedinstvena fotografija iz zatvora u Požarevcu koja do sada nigde nije objavljena“, izjavio je autor.

PROČITAJTE I OVO:  Delfi knjižara u Zemunu ponela ime "Dositej Obradović"

Iako pisana bez senzacionalizma, ova knjiga neće nijednog čitaoca ostaviti ravnodušnim.