Kako je jedna “Štreberka” postala fenserka


Holi Smejl (1981) bila je trapava, pomalo čudna i stidljiva devojka, koja je veći deo svojih tinejdžerskih godina provela skrivajući se po toaletima u školskim svlačionicama. Kad joj je bilo petnaest godina, potpuno neočekivano primetila ju je jedna londonska modna agencija, tako da je naredne dve godine provela na modnim pistama, crveneći se i lomeći predmete čiju štetu nije bila u mogućnosti da nadomesti. Do vremena kada je diplomirala na univerzitetu u Bostonu, na Katedri za englesku književnost s masterom iz šekspirologije, prestala je da se bavi manekenstvom i počela je isključivo da piše. Holi je danas zrela spisateljica, a trenutno radi na nastavku romana Štreberka.

Izjavila je da joj je maltretiranje drugih odredilo detinjstvo i temu o kojoj je odlučila da piše, a da je samo pisanje bilo katarzično za nju. Imajući u vidu ove autobiografske činjenice, zaključujemo da je većina događaja i susreta iz Štreberke istinita i samim tim knjigu čitamo na nov način.

Humorističan roman prati doživljaje Harijet Maners, koja zna da mačka ima trideset dva mišića u svakom uhu, da tren traje stoti deo sekunde i da se odrasla osoba nasmeje petnaest puta u danu. Ali ne zna zašto je u školi ne vole baš mnogo. Dobija šansu da izmašta novu sebe. Da li će Harijet uspeti da promeni sebe, pre nego što uništi sve drugo? U kreiranju nove sebe, zadržava ono najbolje od sebe stare, pridodajući avanture, putovanja, iskreno prijateljstvo, lažne i podle osobe, baku u novom svetlu, osamostaljenje na drugom kraju sveta, ljubav koju nije prepoznala ni kada ju je tresnula po nosu, avangardnu umetnicu kojoj se dopada cela ona, baš takva i još mnoštvo zanimljivih i smešnih detalja. Po završetku čitanja ,,Štreberke“ bićete bogatiji za brojne neobične podatke, za mnogo smeha koje će vam izmamiti trapava blagorodna duša i za saznanje hoće li se njih dvoje konačno poljubiti.

PROČITAJTE I OVO:  Dani poezije u Srbiji: Pesnici iz celog sveta u Beogradu i Požegi

Streberka

,,Štreberka“ je bila pobednik 2013. godine u Velikoj Britaniji u kategoriji debitantskog romana za tinejdžere, a osvojila je i sledeće nagrade:

2014. Voterston dečja književna nagrada

2014. Književna nagrada u kategoriji 11-14 godina

2013. u najužem izboru za Roald Dal nagradu za humor

2014. u najužem izboru za Branford nagradu