Junak knjige “Čarli i fabrika čokolade” bio je tamnoputi dečak


Udovica čuvenog pisca Roalda Dala kaže kako je Čarli iz romana Čarli i fabrika čokolade trebalo da bude tamnoputi dečak, ali su njenog supruga ubedili da promeni mišljenje.

„Prvi Čarli o kome je pisao bio je mali crni dečak“, rekla je Liki Dal za BBC Radio 4.

Na pitanje zašto je to Roald Dal izmenio prvobitnu ideju ona kaže kako ne zna odgovor na to pitanje i da joj je žao zbog toga.

Donald Sturok, biograf čuvenog pisca, smatra da je na ovu odluku presudno uticao agent slavnog pisca koji je smatrao da crni Čarli neće zainteresovati publiku.

„Mogu reći da je agent taj koji je smatrao da je loša ideja da glavni junak bude crn“, rekao je Sturok.Otkriće ove Roaldove prvobitne zamisli može da iznenadi brojne ljude koji su smatrali da u njegovim knjigama ima rasizma. Ove sumnje proizašle su iz činjenice da su Umpa Lumpe prvobitno bili afrički Pigmeji.  Vest o snimanju filma na osnovu ovog romana privukla je pažnju Nacionalne asocijacije za unapređenje položaja obojenih ljudi iz koje su poručili da uvoz Umpa Lumpi u fabriku asocira na uvoz crnih robova iz Afrike. Iako je tvrdio da u njegovim knjigama nema rasizma, Roald Dal se složio sa Nacionalnom asocijacijom i pristao je da u drugom američkom izdanju svoje knjige izmeni poreklo i boju Umpa Lumpi i pretvori ih u bledolike patuljke iz Lumpalenda. Film je potpuno izbegao pitanje rase predstavljajući Umpa Lumpe kao zelenokose patuljke narandžaste kože.

Izvor: The Guardian


PROČITAJTE I OVO:  Eri de Luka dobitnik nagrade za najgori opis seksa u književnosti