JDP: Premijerno izveden komad “Pod žrvnjem”


Predstava “Pod žrvnjem” Dragoslava Nenadića, u režiji Egona Savina i dramaturgiji Miloša Krečkovića, premijerno je izvedena na sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Kamerna predstava sa publikom na sceni prikazala je svet periferije, umorno vegetiranje u vlažnim i prljavim straćarama, zapuštenim dvorištima, sirotinju spremnu na sve – krađu, prostituciju, podvođenje.

Nenadić osvetljava sirotinju, njihovu bedu i nemoć, i kako se u toj bedi oni ponašaju, na šta su sve spremni kada nemaju ni hleb. Dok se u pozadini smenjuju fotografije Beograda sa početka prošlog veka, glumci na sceni prikazuju siromaštvo danas – prljavu kuhinju u kojoj žena pokušava da razbudi mamurnog muža dok joj ćerka traži haljinu kako bi zavela bogatog trgovca, oca koji pokušava da uveri sina da je poštenje najvažnije čak i kada nemaju ni hleb, tetku koja podvodi svoju rođaku starom čoveku, jer će joj ostati njegova dobra penzija…

Nenadićevi živopisni likovi uprkos svemu, u svojoj borbi da prežive, gaje nadu da je moguće nešto bolje. U omnibusu sastavljenom od tri priče ubedljive uloge su ostvarili Boris Isaković, Anita Mančić, Marko Janketić, Jelena Petrović, Amar Ćorović, Bojan Lazarov, Nebojša Milovanović, Vesna Stanković, Milica Gojković, Miodrag Dragičević, Nenad Jezdić i Nebojša Ljubišić.

Scenograf je Vesna Popović, kostimografi Bojana Nikitović i Stefan Savković, izbor muzike potpisuje Savin, a za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Izvor: Tanjug


PROČITAJTE I OVO:  Predstavom “Repertorio No.2” brazilskih autora Davija Pontesa i Valasa Fereire zatvoren glavni program 16. Kondenza