Isidora Bjelica preporučuje šta bi trebalo pročitati pre kraja srednje škole


Isidora Bjelica rodjena je 10. Decembra 1966 godine u Sarajevu, po zanimanju je spisateljica. Ona je cerka poznatog novinara Dimitrija Bjelice. Udata je za profesora Nebojsu Pajkica inace ko-autora jedne od njenih knjiga i ima dvoje dece. Do sada ima vise od 55 izdatih knjiga( novela, kratkih prica, scenarija, itd…) Inace, Isidora Bjelica je autor biografije Svetlane Cece Raznatovic.

Da bi mnogo pisao, moraš još više i da čitaš i zato je portal Mondo i pitao Isidoru šta je njeno omiljeno štivo.

“Iskreno, uvek, i dok sam bila tinejdžerka ja sam najviše volela da čitam knjige koje se tiču duhovnosti, zato sam i bila upisala prvo filosofiju. Naraciju volim u filmovima, ali u knjigama me samo interesuju ideje i tako je i danas. Teško se opredeliti za jednu knjigu, čak sopstvenu, a kamoli od tolikih miliona knjiga. Nisam fetišista da bih to mogla da uradim”, rekla je Bjelica za Mondo.

Majka Vile Evanđeline i Lava Grigorija smatra da deci i tinejdžerima daju razne knjige da čitaju.

“Ja, na primer, mislim da su bajke za nepripremljene duše opasne i da mogu dovesti do puno potonjeg nerazumevanje i destrukcije. Takođe mislim da je unisona lektira greška, pa deca su toliko različita da bi de fakto psiholog i profesor književnosti morali prema određenoj ličnosti da preporuče lektiru. Žao mi je što deca uče sve i svašta, a ne uče elementarne stvari o ljubavi, praštanju, kontroli misli i emocija, naša deca su kroz sve forme medija bombardovana agresijom i destrukcijom čak i kroz literature”, kazala nam je Isidora Bjelica i navela tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do svoje 18. godine.

1. “Mala psihologija za klince i klinceze” – Alvin M. Frid

PROČITAJTE I OVO:  Poslednji intervju Gintera Grasa: Nesvesno ćemo ući u novi rat

2. “Tom Sojer” – Mark Tven

3. “Šahovska čitanka” – Dimitrije Bjelica

Izvor: Mondo, Poznati info