Imperijalni jurišnici su se više plašili Evoksa nego Pobunjenika


Novi strip iz serijala o Ratovima zvezda otkrio nam je da Evoksi nisu bili tako slatki i umiljati kakvi su prikazani u filmu Povratak džedaja.

Pre bebe Jode, malog Gruta i Gremlina najslađa stvorenja, kako ljubiteljima Zvezdanih ratova, tako i filmova generalno, bili su Evoksi. Oni su odigrali važnu ulogu u rušenju Imperije u filmu Povratak džedaja. Mnogi stripovi nam otkrivaju da su Evoksi bili u ratu sa Imperijom mnogo pre nego što su Pobunjenici došli na Endor. Izgleda da su imperijalni jurišnici više strahovali od Evoksa nego od Pobunjenika.

U stripu Apokalipsa Endor jedan od bivših jurišnika priča horor priču o tome šta je sve doživeo dok je bio u službi na Endoru. Nakon što je Imperija prvi put sletela na Endor komandant je poslao jedan odred jurišnika u šumu kako bi uspostavili kontakt sa lokalnim življem. Evoksi su ih dočekali prijateljski, nudeći im poklone i cveće. Jedan od Evoksa je želeo da cvećem ukrasi i oružje jednog jurišnika. Ovaj je pomislio da je u pitanju pokušaj da mu blokira oružje i započeo je puškaranje sa Evoksima. Taj događaj se uzima kao početak rata između Imperije i Evoksa.

Evoksi su postali neprijateljski raspoloženi i počeli su da jurišnicima postavljaju zamke. Veteran jurišnik priča o hororu kada su Evoksi uzimali jednog po jednog njegovog saborca. Ova mala stvorenja često su postavljala zamke sa šiljcima i koristili su slabe i osetljive delove na oklopima jurišnika. Vojnik se čak i predao Pobunjenicima u strahu da bi mogli da ga se dočepaju Evoksi.

U stripu Evoksi – Senke Endora jurišnici upadaju u smrtonosne borbe sa Evoksima. Oni sa lakoćom probijaju oklope jurišnika, neki su čak naučili da koriste i njihovo oružje, a u jednom trenutku su probudili i legendarno čudovište i upotrebili ga protiv jurišnika. Sve ovo se dešava osam meseci pre nego što su Pobunjenici sleteli na Endor.

Film Povratak džedaja takođe daje primer zašto su se jurišnici bojali Evoksa. Kada su zarobili Hana, Luka i Čubaku, Evoksi su započeli pripreme za gozbu. Jurišnici nisu imali prevodioca droida C-3PO, tako da ne znamo koliko je njih završilo kao hrana Evoksima. I u  stripu Apokalipsa Endor postoji nagoveštaji koji aludiraju na to da su Evoksi jeli jurišnike.

Evoksi su nadigrali brojno nadmoćnijeg neprijatelja koristeći prednost okruženja u kome su se borili. Jurišnici nisu ni prošli trening za okruženje u kojem će se sukobiti sa Evoksima. Evoksi su takođe jedni od retkih domorodaca koji su pružili otpor Imperiji. Oni su koristili prednost poznatog i negostoljubivog okruženja kako bi napravili koplja i lukove i strele mnogo opasnijim nego što ta oružja zaista jesu.

Ako želite da iz prve ruke otkrijete kako je biti jurišnik na Endoru to možete uraditi u video-igri Star Wars Battlefront II. Ona pruža mogućnost da u ulozi jurišnika pokušate da preživite noć na Endoru. Nije nimalo prijatno iskustvo.

Izvor: CBR