“Igra Šaptača”: I dželati plaču


Velemajstor trilera, kriminolog i pravnik, Donato Karizi u osmom ostvarenju, i dalje briljira, mameći publiku da u dahu pročita njegov novi roman. Igra Šaptača, koji je objavila izdavačka kuća Vulkan izdavaštvo, bavi se zlom, običnim i manje običnim ljudima. Ispituje granice do kojih je čovek sposoban da ide, koje mesto zauzima porodica i da li se može verovati bližnjima? Uostalom, postavlja pitanje da li tehnologija neophodna ljudima i kakve zamke stoje iza interneta? Da li aleksitimija nadjačava empatiju? Nebrojena su pitanja, a odgovori se protežu na intrigantnih  dvadeset i devet poglavlja.

Mila Vaskez  je policajka u penziji već deset godina. Radila je u Čistilištu, odeljenju za nestala lica. Ima kćerku Alisu i pored toga, bori se sa  poremećajem poznatiji kao „ledena duša“. Ona, naime, ne poseduje sposobnost empatije. Svoj posao za nestalima, doživljava  kao praćenje mračne duge.

Deceniju miran život Vaskezove narušava poseta bivše šefice, Džoane Šanton, koja traži pomoć. Porodica Anderson otac, majka i dve kćerke iskasapljeni su na porodičnom imanju. Zahvaljujući anonimnoj dojavi, glavni osumnjičeni uhvaćen je nakon četrdeset i osam sati. Bizarno je to, što je osumnjičeni od glave do pete pokriven brojevima, niko ga nije video, niti postoji u policijskom registru. Na levoj ruci ima tetovirano Milino ime. Nadimak mu je Enigma.

Na nagovor bivše nadređene,  Mila nevoljno napušta izolovanu vikendicu i dolazi nazad na svoje radno mesto. Kolege joj nisu naklonjene i njen povratak doživljavaju kao konkurenciju. Ona daje sebi rok od dvanaest sati da sklopi slagalicu i vrati se kući. Međutim, priča dobija potpuno novi zamah, kada shvati da se otac Karl Anderson i ubica poznaju.

Postavlja se pitanje zašto jedna ugledna i imućna porodica bez ikakvog razloga napušta svoj raskošan život i prelazi na udaljenu lokaciju, oronulu i staru vikendicu, bez struje i vode? Ako je Karl tako odlučio zašto je takav stav podržala njegova supruga?

ČITAJTE  Knjiga koja svoj nastanak duguje Tintinovim avanturama

Pisac na maštovit i domišljat način, uvodi čitaoca u tok krimi priče. Analitično proučava međuljudske odnose, od onih površnih na poslu do duboko emotivnih,  porodičnih.  Prisnost i vezanost članova porodica, u ovom delu, poseduju određenu dozu kontroverze. Odnos između deteta i roditelja dolazi na potpuno nov nivo.

Baveći se prikazom psihopate, Karizi primarno aludira na brojne mentalne poremećaje. Takođe, objašnjava njihovu neprikosnovenu logiku i mračan um.  Paradoksalno, dokazuje da su dželati sačinjeni od krvi i mesa. Nisu neranljivi. Mogu biti ubijeni. I mogu patiti. Na osnovu Karizijeve priče možemo zaključiti da je psihopata sam po sebi zatvor. Tu je demon koji vapi za slobodom. Najsvirepije ubice skup su ljubaznosti i lažne dobrote.

Istražujući virtuelni svet, Karizi dolazi  do saznanja da je internet neizbežan element savremenog doba. Autor objašnjava gde se završava zlo i poredi internet sa ogromnim sunđerom koji upija sve ono što ljudi jesu, pogotovo ono najgore. U realnom životu čovek je primoran da se drži pravila, dok mreža uklanja licemerstvo i pokazuje slobodu i razvrat društva, u kome vlada zakon jačega.

Osma knjiga  Donata Karizija, vrvi od kratkih, oštrih i promišljenih dijaloga. Izgled glavnih  likova šturo je opisan. Pisac daje prednost njihovom razmišljanju i unutrašnjem monologu. Čitalac razvija tu draž da zamišlja spoljašnji izgled aktera. Fokus celokupne radnje baziran je na ubici. Odsustvo opisa doprinosi njegovoj mističnosti i prepušta se čarima mašte širokog auditorijuma. Eksces koji je rezultat psihopatovog dela dočaran je do minijaturnog detalja, što pogoduje uzbudljivosti i napetosti. Zagonetka u samom početku deluje nerešivo i do polovine knjige akteri deluju statično. Opis ambijenta deluje poprilično sivo, tmurno i beživotno u skladu sa atmosferom. Svaki odlomak završava se na intrigantan način, golicajući maštu čitalaca i budi čitalačku glad narednog poglavlja.

ČITAJTE  "Psi raja": Kako je Kristifor Kolumbo otkrio fašizam

Surovim i nepokolebljivim stavom autor kroz ovo delo provlači i temu interneta i na brutalan način donosi sud o njemu. „Internet nije pravedan, on je svirep. I nije tačno da ispravlja društvene nepravde. Naprotiv, ne zaboravlja i ne prašta….I mada je laž, ostaje tu zauvek. Svako može da koristi veb kao oružje i, što je još gore, isto tako zna da će ostati nekažnjen.

Donato Karizi je još jednim delom opravdao poverenje publike. Maestralno je ilustrovao psihološku stranu ličnosti likova, provlačeći mentalne poremećaje, porodicu, strah i internet kao teme. Vodeći se kratkim rečenicama, upečatljivim i drskim odgovorima i nehumanim delima uvlači nas u svet koji je stran običnim ljudima. Preokret je neminovan, kako u samoj priči tako i u prosuđivanju ubice iz ugla pojedinca.

Piše: Branka Erceg