“Hipnoza jedne ljubavi” pobednik festivala “Bucini dani”


Glumačke nagrade “Zlatno zrno” dobili su za mušku ulogu Andrej Šepetkovski (“Moje dete”), Radoje Čupić (“Duh koji hoda”) i Anica Dobra za ulogu majke Soje u pobedničkoj predstavi “Hipnoza jedne ljubavi” Dušana Kovačevića (Zvezdara teatar).

“Zlatno zrno” za mladog glumca dodeljeno je Jovani Gavrilović (“Moje dete”), a nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala pripala je Draganu Petroviću Peletu za rolu u pobedničkoj predstavi.

Žiri (Mira Banjac, Ljilja Stepanović, Irfan Mensur) je odluke doneo jednoglasno, a u saopštenju izneo i sledeće:”Opredeljenje žirija je bilo da u uslovima nebrige za kulturu ipak proslavi kreativnost i dostignute domete pozorišne umetnosti sa nadom da će nagrade koje su dodeljene podstaći odgovorne da usmere više pažnje kulturi u svojim sredinama. Briga o kulturi se ne može zasnivati samo na entuzijazmu ljudi koji žele da u svojim sredinama oplemene publiku i podignu nivo značaja kulturnih događaja.

Očigledna decentralizacija kulture ubire svoje plodove tako da smo svedoci da iz sredina van velikih centara dolaze sve bolje i bolje pozorišne predstave i sve bolja glumačka ostvarenja nove generacije školovanih glumaca.

Četvrta godina ovog festivala je dokaz da se uz dobru selekciju i osmišljen prateći program može dostići relevantan nivo kvaliteta kulturnog događaja u sredini koja uspeva da entuzijazmom, uz minimalnu materijalnu pomoć resornog Ministarstva a uz noseću ulogu lokalne samouprave ostvari događaj ozbiljnog kulturnog dometa koji je gradu neophodan. Dokaz za to je publika koja u velikom broju i sa očiglednim uživanjem prati svoj festival.”, naveo je žiri u saopštenju.

Četvrti festival “Bucini dani” održan je u župskom Aleksandrovcu od 13. do 18. juna, u takmičarskoj selekciji bilo je pet predstava, a manifestaciju je uveličalo i prijateljsko gostovanje Teatra na Vasilevskom iz Sankt Petersburga sa Gogoljevom “Ženidbom”.

PROČITAJTE I OVO:  Crno odelo za beli svet

Izvor: Blic