“Godine s Laurom Dijas” Karlosa Fuentesa i na srpskom jeziku


Izdavačka kuća Akademska knjiga najavila je izlazak iz štampe knjige Karlosa Fuentesa Godine s Laurom Dijas!
Fuentesov roman Godine s Laurom Dijas spada u svevremena dela svetske književnosti.

Pripovedajući o junakinji Lauri Dijas, svedoku meksičkih i svetskih događaja koji su obeležili XX vek, Karlos Fuentes kroz intimni život jedne žene i njenih strasti, prepreka, predrasuda, ljubavi, radosti i bola, na putu ka sopstvenoj slobodi i stvaralačkoj ličnosti, pripoveda ličnu porodičnu sagu koja se odvija u Halapi, Verakrusu, glavnom gradu Meksika, Detroitu i Los Anđelesu.

Visokim proznim stilom, veran svojoj književnoj misiji da opiše i objasni ukrštanje životnih i istorijskih puteva, Fuentes ispisuje kulturnu i političku povest turbulentnog Meksika, čiji su protagonisti Frida Kalo i Dijego Rivera, a saputnici na stotine ličnosti koje su obeležile živopisne i trnovite puteve te latinoameričke zemlje.

Karlos Fuentes (1928–2012), meksički romanopisac, pripovedač i esejista, jedan je od najznačajnijih autora u istoriji hispanoameričke književnosti. Napisao je preko sedamdeset knjiga, među kojima se izdvajaju Smrt Artemija Krusa (La muerte de Artemio Cruz), Terra NostraOrlov presto (La silla del águila), Veliki latinoamerički roman (La gran novela latinoamericana), Zakopano ogledalo (El espejo enterrado). Dobitnik je brojnih književnih priznanja, među kojima su Nacionalna nagrada za književnost (1984), Servantes (1987), Princ od Asturije (1994), Nagrada Španske kraljevske akademije (2004).


PROČITAJTE I OVO:  Sudski slučajevi koji su potresli Srbiju