Glob teatar otvara „Šekspir festival”


Treći „Šekspir festival” biće održan od danas do 6. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, a osnivač i direktor festivala Nikita Milivojević posebnu pažnju je skrenuo na gostovanje „Kompani teatra” iz Mumbaja, s predstavom „Bogojavljenska noć” i džez koncert inspirisan Šekspirovim „Sonetima” u izvođenju Marije Žoao, iz Portugala.

Festival će otvoriti čuveni Glob teatar iz Londona s predstavom „Dva viteza iz Verone”. Reč je o njihovoj novoj produkciji, a Milivojević je istakao da je „drugo gostovanje Šekspirovog pozorišta podrška festivalu”, koji je ove godine trebalo da ima sedam-osam predstava, ali su polovinu otkazali iz finansijskih razloga.

Milivojević je rekao da je festival posvećen Šekspiru u godini kada se obeležava 400 godina od smrti najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, pripreman po principu „povuci-potegni” i da novac nisu dobili ni za sopstvenu produkciju.

Tako će umesto planirane „Bure”, publika u jednoj od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji, izgrađenoj početkom 20. veka, gledati prošlogodišnju koprodukciju festivala i Šabačkog pozorišta – „Perikle”.

Iz Grčke dolazi mlada pozorišna trupa „C kao cirkus”, koja se, kako je rekao Milivojević, „zavitlava” sa svim i svačim, pa i sa Šekspirom, a publici će prikazati komad „Mera za meru”.

Milivojević je posebnu pažnju skrenuo na indijsku muzičku predstavu u kojoj svi članovi trupe sviraju i pevaju, a za koju kritičari kažu da je „najzanimljiviji i najznačajniji Šekspir u Indiji u poslednjih 30 godina”.

Osnivač festivala je rekao da je ove godine budžet manifestacije četiri miliona dinara (dva miliona manje nego prošle), te su zbog toga morali da otkažu nekoliko predstava – „Mletački trgovac” (Izrael), „Otelo” (Moskva), dolazak šekspirologa Randala Martina iz Kanade, a planirali su da predstave i specijalni program Glob teatra pripremljen povodom Šekspirovog jubileja. „Oni su snimili 37 kratkih filmova od po 10 minuta – na autentičnim lokacijama gde se dešavaju Šekspirova dela poznati engleski glumci govore monologe i postavili su 37 ekrana duž Temze na kojima se emituju ti filmovi. Imali smo ideju da postavimo nekoliko ekrana u Knez Mihailovoj, u Novom Sadu, Inđiji i Čotranovcima, ali ni za to nismo dobili novac”, ispričao je Milivojević.

PROČITAJTE I OVO:  Beogradsko dramsko pozorište: Berlinski zid

Milivojević je najavio i prateći program koji će obuhvatiti projekcije filmova snimljenih po Šekspirovim delima, kao i predstave studenata koji tek „kreću sa Šekspirom”. On je sa zadovoljstvom konstatovao da je interesovanje za festival kod publike ogromno, da je malo 310 sedišta kojima raspolažu i da se karte vrlo brzo rasprodaju, te da bi bilo lepo kada bi imali i po dva izvođenja svake predstave.

Šekspir festival su, pored pokrajinskog Sekretarijata za kulturu, podržali opština Inđija i „Uniqa”, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika