“Florentinski šešir” najbolja predstava “Dana komedije”


Predstava “Florentinski šešir” Ežen Labiš, režija i adaptacija Darijana Mihajlovića u izvođenju Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda, po mišljenju i stručnog žirija i publike, pobednik je 47. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenje Srbije “Dani komedije”.

Na festivalu je sinoć odigrana poslednja predstava u konkurenciji za nagrade – “Avgust u okrugu Osejdž”, Trejsi Lets, režija Aleksandar Božina u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

Stručni žiri, u kome su bili pozorišni reditelj Nikola Zavišić, urednica redakcije kulture i umetnosti u RTS Olivera Milošević (predsednica) i glumac Srđan Aleksić, najboljom na festivalu proglasio je predstavu “Florentinski šešir”. Ta predstava odigrana je 24.marta i njoj pripada nagrada “Mija Aleksić”.

I prema oceni publike, najsmešnija predstava na festivalu bila je ova predstava i njoj je pripala i nagrada “Miodrag Petrović – Čkalja” i statueta “Jovanača Micić”. Ova predstva dobiće i specijalnu diplomu dnevnog lista “Politika”, a publika joj je dala ocenu 4,80.

Nagradu “zlatni ćuran” za životno delo ove godine dobio je doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus.

Žiri je tri ravnopravne nagrade statueta “ćuran”, za najbolja glumačka ostvarenja, dodelio Goranu Jevtiću za ulogu Nonankura u predstavi “Florentinski šešir”, Dejanu Lutkiću za ulogu Fadinara u u istoj predstavi i Milanu Čučiloviću za ulogu Duška u “Moj deda je aut” Dušana Jankovića, režija Đurđa Tešić u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Statuetu “ćuran” za najbolju režiju dobio je Andraš Urban za “Sumnjivo lice” Branislava Nušića u izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta.

Priznanje za najbolju mladu glumicu, žiri je dodelio Suzani Lukić za ulogu Marice u “Sumnjivom licu” i ulogu Jelene u predstavi “Moj deda je aut”.

Za najboljeg mladog glumca proglašen je Uroš Jovičić za ulogu Bobena u predstavi “Florentinski šešir”.

Nagrada za epizodnu ulogu “Nikola Milić” pripala je Nikoli Vujoviću za ulogu Žike u predstavi “Sumnjivo lice”.

PROČITAJTE I OVO:  Kišov "Čas anatomije" u Srpskom narodnom pozorištu

Priznanje za kostimografiju dobila je Ivana Vasić za predstavu “Florentinski šešir”, a nagradu za scenografiju žiri je odlučio da ne dodeli.

Nagrada za najbolji domaći savremeni komediografski tekst izveden na festivalu pripala je Miroslavu Momčiloviću za predstavu “Smrt čoveka na Balkanu”, koju je i režirao, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Kikinde.

Žiri je dodelio specijalnu nagradu za autorsku muziku u predstavi “Sumnjivo lice” Ireni Popović Dragović.

Nagrade će biti uručene večeras na Svetski dan pozorišta, kada će biti pročitana poruka Međunarodnog pozorišnog instituta koju je ove godine napisao glumac, pisac i reditelj iz Velike Britanije Sajmon Mekbarni.

Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Party plan i pozorište Carte Blanće Beograd, izvešće predstavu “Šampioni” Ivana Velisavljevića, u režiji Marka Misirače.

Selektor ovogodišnjih “Dana komedije”, bila je teatrolog dr Ana Tasić. Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine.

Izvor: B92