Festival Krokodil zbog kiše večeras u Kombank dvorani


Zbog najavljenih loših vremenskih uslova festival KROKODIL biće večeras otvoren u glavnoj dvorani nove Kombank dvorane, u kojoj će biti upriličen i svečani koktel uz izložbu. Ulaz na festival je besplatan i otvoren za sve zainteresovane. I ove godine festival ima humanitarni karakter, a cilj je podizanje svesti javnosti o doniranju i transplataciji.

Drugo veče festivala KROKODIL održaće se tradicionalno na platou ispred muzeja Jugoslavije u subotu 16. juna od 20 sati, a prateći programi odvijaće se tokom 16, 17. i 18. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Otvaranje festivala obeležiće svečano otvaranje izložbe kao i projekcija dokumentarnog filma o desetogodišnjici postojanja festivala, a pod nazivom “Okrutni optimizam: Naših prvih 10 godina”.

Kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće nam se Mira Furlan, Vedrana Rudan, Marko Vidojković, Abdulah Sidran, Marko Tomaš, Rumena Bužarovska, Marko Šelić Marčelo, Dejan Atanacković, Vladimir Arsenijević, Njuz.net sa Zoranom Kesićem i News Bar. Biće predstavljen animirani film Untravel Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg. Sa junakinjom ovog filma razgovaraće glumac Bane Trifunović. Obe festivalske večeri zatvoriće koncerti Kralja Čačka i Bojane Vunturišević od 22 sata.

Osim sofa-intervjua, izložbe, nastupa, čitanja, te muzičkih performansa, festival KROKODIL će i ove godine organizovati raznolike tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se 16. juna od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Razgovor o poeziji te njenim formatima i alatima za komunikaciju pod nazivom “Ko j*** knjigu!” otvoriće KROKODILov debatni program u okviru koga će biti predstavljen “Versopolis” kao jedna od najuspešnijih evropskih platformi za promociju savremenog pesništva.

Namera razgovora je da problematizuje i u pitanje dovede medij knjige kao vrhunskog formata u koji se “pakuju” književna dela. U okviru drugog dela debatnog programa biće predsatvljena knjigu Ranka Bugarskog “Govorite li zajednički? Ili U kojoj je meri Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla svoj cilj?”. Glavni cilj ovog projekta je stvaranje prostora za istorijski i inter-kulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima i inkluzivnijoj kulturi sećanja.

PROČITAJTE I OVO:  Predstavljanje antologije makedonske mlade poezije

Treću godinu festival ima i humanitarni karakter, a cilj je podizanje svesti javnosti o doniranju i transplantaciji organa. Organizatori festivala poručuju da će ove godine kroz interesantne programe skrenuti pažnju na ovu temu kako bi uticali na menjanje svesti ljudi, rušenje predrasuda i informisanja javnosti o ovoj često tabuiziranoj temi kod nas. Napominju da je u Srbiji u prethodne tri godine utrostručen broj donora, ali je i dalje neophodno donošenje novog zakona o transplantaciji koji je spas za hiljade ljudi koji godinama čekaju na novu jetru, bubreg, srce.

Deseti jubilarni KROKODIL je, baš kao i svih prethodnih godina, besplatan i otvoren za sve. Organizatori navode i da je ovogodišnji festival poslednje izdanje festivala u dobro poznatom formatu, s naznakom na regionalne autore.

Od naredne godine uvode nove i unapređene programske prakse. Već u junu 2019. predstaviće “značajno osveženo” izdanje festivala, čiji će akcenat velikim delom biti posvećen predstavljanju nekih od najvećih savremenih književnih imena na svetu.

Izvor: B92